Ismail Sabri Tegur Prism Berhad Tidak Patuhi Syarat

Diterbitkan: Rabu, 30 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ismail Sabri Yaakob
Ismail Sabri Yaakob

PUTRAJAYA: Permohonan Performers & Artistes Right Malaysia Sdn Bhd (PRISM Berhad) iaitu badan yang mengutip royalti penyanyi tempatan, untuk diisytiharkan sebagai badan pelesenan di bawah Akta Hak Cipta 1987 tidak dapat dipertimbang selagi tidak mematuhi syarat permohonan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata antara syarat itu ialah tidak mengemukakan salinan perjanjian antara PRISM Berhad dengan ahli mereka kepada Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Katanya, mereka juga tidak menyertakan dokumen bertulis bagi pelantikan anggota lembaga pengarah dan pegawai pengurusan PRISM Berhad dalam minit mesyuarat pertama lembaga pengarah.

"Selain itu terdapat percanggahan dalam dokumen minit mesyuarat agung pertamanya dengan senarai bilangan ahli yang dikemukakan kepada MyIPO serta tiada dokumen secara bertulis memaklumkan kaedah kutipan dan pengagihan royalti kepada ahli," katanya di sini, Selasa.

Beliau mengulas laporan akhbar baru-baru ini mengenai dakwaan PRISM Berhad bahawa permohonan mereka tidak dilayan MyIPO sekalipun telah mematuhi semua prosedur serta menghantar tiga surat untuk mendapat maklum balas.

PRISM Berhad menghantar permohonan itu pada 24 Julai lepas dan menghadiri sesi temu duga pada 16 Ogos.

Menurut Ismail Sabri, MyIPO telah memberi tempoh selama tiga bulan dari tarikh temu duga itu sehingga 15 Disember lepas untuk PRISM Berhad mematuhi syarat ditetapkan.

Bagaimanapun sehingga kini MyIPO masih belum menerima permohonan lengkap daripada PRISM Berhad.

Katanya PRISM Berhad juga harus lebih bertanggungjawab, telus dan profesional dalam menjaga kepentingan anggota iaitu bukan sekadar mengutip royalti tetapi memastikan pengagihan setimpal dan telus. - -BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 25 Julai 2017 3:00 PM

Aaron Abdul Iras Sudirman?

Selasa, 25 Julai 2017 12:00 PM

Eyka Farhana Diusik Minta Nombor Telefon

Selasa, 25 Julai 2017 9:00 AM

Tauke Jambu Tak Sabar Naik Pelamin

Isnin, 24 Julai 2017 12:03 PM

Lantaklah! Ahya Memang Suka Tayang Badan

Isnin, 24 Julai 2017 9:00 AM

#BiziBody: Risteena Dah Nak Kahwin?

Jumaat, 21 Julai 2017 3:00 PM

Nadzmi Adhwa Bolot Semua 'Job'

Jumaat, 21 Julai 2017 11:09 AM

Lagak Lelaki Ini Seperti…

Jumaat, 21 Julai 2017 9:00 AM

#akuStar: iR Radzi - Cinta Terakhir

Kolumnis

iklan

Iklan