Yahya Sulong Dibantu Selesaikan Hutang Sewa Rumah - Berita Hiburan | mStar

Yahya Sulong Dibantu Selesaikan Hutang Sewa Rumah

Diterbitkan: Khamis, 13 Disember 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Yahya Sulong (kiri) melahirkan rasa terharu apabila banyak pihak tampil menghulurkan bantuan. Foto MOHD AL QAYUM AZIZI.
Yahya Sulong (kiri) melahirkan rasa terharu apabila banyak pihak tampil menghulurkan bantuan. Foto MOHD AL QAYUM AZIZI.

KUALA LUMPUR: Hutang sewa rumah pelakon Datuk Yahya Sulong di Flat Sri Perak, Bandar Baru Sentul di sini berjumlah RM800 telah diselesaikan dengan bantuan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Yahya, 84, berkata, pihak DBKL telah berkunjung ke rumahnya pada Selasa lalu selepas mStar Online menyiarkan penderitaan beliau bersama isteri Alisah Ali, 65, yang hilang punca kerana bimbang diarahkan keluar rumah akibat hutang tertunggak.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak DBKL kerana sudi untuk membantu menyelesaikan semua hutang sewa rumah kami yang tertunggak selama lapan bulan ini.

"Mereka datang berjumpa kami Selasa lalu dan mengambil semua bil-bil yang berkaitan,” katanya kepada mStar Online ketika ditemui di rumahnya di sini pada Rabu.

Pada pertemuan tersebut, Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) menerusi presidennya iaitu Zed Zaidi turut hadir untuk menyerahkan sumbangan wang tunai bagi membantu meringankan beban kedua-dua mereka.

Selain Seniman, bahagian Baitulmal, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), telah menyatakan kesediaan membantu pasangan tersebut termasuk bantuan perubatan kepada Alisah yang menghidap kanser paru-paru.

Yahya, berkata, dia tidak menyangka masih ramai pihak yang bersimpati dengan nasib keluarganya ditambah pula kesihatannya yang tidak menentu.

"Saya anggap bantuan kewangan yang dihulurkan sebagai suatu rezeki daripada Allah dan tidak tahu bagaimana untuk membalas jasa mereka semua.

"Saya tidak pernah meminta-minta kerana tidak mahu menyusahkan pihak lain tetapi sokongan dan keprihatinan mereka menyentuh hati saya," katanya.

Dalam perkembangan sama, Alisah yang menghidap kanser paru-paru tahap empat berkata, walaupun sedih apabila berita kesusahan keluarganya disiarkan di akhbar namun mereka melihat kejadian tersebut mempunyai hikmah.

"Saya tidak suka meminta-minta apatah lagi menghebahkan masalah kami kepada orang lain.

"Namun saya melihat banyak hikmah yang kami peroleh kerana ia sedikit sebanyak dapat mengurangkan masalah kami," jelasnya.

Sementara itu, Zed ketika ditemui berkata, selepas mendapat tahu masalah yang dihadapi Yahya, pihak Seniman telah mengambil tindakan segera bagi membantu pelakon itu.

"Semalam (Selasa) kami dapat tahu mengenai Yahya dan hari ini (Rabu) kita telah mengambil tindakan," katanya.

Tambah Zed, Seniman sedang merancang satu program khusus untuk membantu golongan artis yang mempunyai masalah selain sedang mendapatkan sokongan kerajaan bagi tujuan berkenaan.

Selama ini pasangan itu menampung hidup hasil daripada sumbangan wang bulanan sebanyak RM400 dari Baitulmal selain pencen arwah isteri Yahya yang terdahulu dalam jumlah yang sama.

Yahya dan Alisah yang berkahwin sejak 34 tahun lalu tidak dikurniakan anak. Ia merupakan perkahwinan kedua bagi Alisah dan keempat buat Yahya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan