ALBUM BARU: Alunan Zikir Daripada Hafiz Hamidun

Diterbitkan: Sabtu, 22 September 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ARTIS: Hafiz Hamidun

ALBUM: Zikir Terapi Diri

EDARAN: Warner Music (Malaysia) Sdn. Bhd.

SEBENARNYA, album Zikir Terapi Diri milik penyanyi Hafiz Hamidun sudah lama dipasarkan sejak penghujung tahun lalu. Respons yang diterima amat membanggakan walaupun ia baru sahaja dilancarkan Ramadan lalu.

Jualannya juga telah mencapai lebih daripada 45,000 unit tidak sampai setahun dan ia menunjukkan terdapat sisi menarik tentang album ini berbanding album zikir yang terdapat di negara ini.

Sebanyak 11 jenis zikir yang dimuatkan antaranya Astaghfirullah, Lailaha Illallah, Subhanallah, Tawbatan Nasuha, Hasbi Rabbi, La Hawla Wala, Alhamdulillah, Ya Zaljalal, Ya Latif, Allah dan Lakawna Bainana.

Benar, tarikan pada album ini ialah daripada segi susunan muziknya di mana Hafiz mengambil pendekatan menyuntik muzik terapi dan dodoi pada setiap zikir-zikir yang dimuatkan.

Dan ia membuatkan si pendengar terbuai, tambah pula iringan muziknya ringan dan mampu memberikan terapi kepada jiwa.

Tidak hanya bersandarkan pada muzik semata-mata, kekuatan album ini juga ditumpukan pada penyampaian zikir yang sangat mendalam penghayatannya.

Dalam pada itu, album ini juga sangat sesuai buat golongan remaja yang inginkan sebuah irama zikir yang berbeza dan ringan.

Pada pendapat saya, album ini mungkin boleh menjadi 'senjata' dakwah yang mudah diterima umum terutamanya buat umat Islam.

Diharap, muzik nasyid sebegini yang dikira mengikut peredaran semasa dapat dihasilkan lebih banyak lagi oleh bekas ahli kumpulan UNIC ini.

iklan

Video

Khamis, 27 Julai 2017 3:00 PM

Aksi Separuh Bogel Tu Kisah Lamalah!

Khamis, 27 Julai 2017 12:30 PM

Mal Imran Artis Bermusim?

Khamis, 27 Julai 2017 9:00 AM

Panas! Hisyam Hamid & Aaron Aziz Bergaduh?

Rabu, 26 Julai 2017 3:46 PM

Saya Bukan Artis Murahan! - Elvina

Selasa, 25 Julai 2017 3:00 PM

Aaron Abdul Iras Sudirman?

Selasa, 25 Julai 2017 12:00 PM

Eyka Farhana Diusik Minta Nombor Telefon

Selasa, 25 Julai 2017 9:00 AM

Tauke Jambu Tak Sabar Naik Pelamin

Kolumnis

iklan

Iklan