Kerja Kebajikan Inspirasi Album Jason Mraz - Berita Hiburan | mStar

Kerja Kebajikan Inspirasi Album Jason Mraz

Diterbitkan: Rabu, 20 Jun 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Jason Mraz mengakui kerja-kerja kebajikan yang dilakukan telah membantu dirinya dalam menghasilkan album terbarunya. - Foto SAMUEL ONG.
Jason Mraz mengakui kerja-kerja kebajikan yang dilakukan telah membantu dirinya dalam menghasilkan album terbarunya. - Foto SAMUEL ONG.

KUALA LUMPUR: Penyanyi terkenal Amerika Syarikat, Jason Mraz mengakui kerja-kerja kebajikan yang disertainya menjadi inspirasi untuk beliau menghasilkan album terbarunya berjudul Love Is A Four Letter.

Jason, 33, berkata, peluang menyertai aktiviti kemasyarakatan di seluruh dunia seperti di Afrika Selatan bagi membantu kanak-kanak malang telah membuka matanya sebagai penulis lagu dalam memperluaskan lagi tema cinta yang dipilih melatari album tersebut.

"Sejak awal fokus saya adalah kepada tema cinta kerana ketika menjalani proses pembikinan album itu pada 2010 saya sendiri sedang mengalami masalah dalam perhubungan dan ingin meluahkan rasa terbuku di hati menerusi lagu.

"Bagaimanapun ia tidak menjadi kerana saya seolah-olah tersepit dalam dunia saya sahaja dan mahu album itu dapat diterokai oleh semua pendengar.

"Kerja-kerja kebajikan telah menyedarkan saya bahawa rasa cinta itu sangat luas dan tidak tertumpu kepada hubungan antara lelaki dan wanita sahaja. Itulah mesej yang saya cuba bawa dalam album ini," ujarnya dalam satu sidang media khas di sini pada Selasa.

Jason hadir ke Kuala Lumpur bagi menjayakan konsert keduanya di Stadium Merdeka, dekat sini bersempena dengan konsert jelajahnya iaitu Jason Mraz Tour - Is A Four Letter Word yang berlangsung pada malam Selasa.

Penyanyi yang berasal daripada Mechanicsville, Virginia, Amerika Syarikat ini aktif terlibat dalam beberapa aktiviti kebajikan selain mewujudkan Pertubuhan Jason Mraz pada 2011.

Dalam pada itu, Jason berkata, dia tidak pernah berasa tertekan dalam menghasilkan sesuatu karya walaupun sedar peminat dan pemerhati muzik mengharapkan sesuatu yang luar biasa untuk album Love Is A Four Letter selepas album sebelumnya iaitu We Sing. We Dance. We Steal Things berjaya dijual sebanyak 21 juta salinan di seluruh dunia.

Jason berkata, dia tidak pernah melakukan sesuatu untuk mendapatkan pengiktirafan sebaliknya lebih menumpukan kepada bagaimana untuk menyentuh hati para peminat menerusi karya ciptaannya.

"Saya tidak pernah duduk di satu ruang dan cuba mencipta lagu sambil berfikir lagu apakah yang patut ditulis supaya ia dijual dengan banyak dan mendapat anugerah dan idea itu akan datang sendiri tanpa dipaksa.

"Saya mahu sesuatu karya itu dinikmati kerana kejujuran dan keikhlasan saya menciptanya khas untuk para peminat dan pengiktirafan itu akan datang sendiri nanti," katanya.

Sementara itu, Jason menjelaskan dia sentiasa senang dapat membuat persembahan ke Malaysia dan negara-negara lain di Asia dan sentiasa berharap dapat kembali lagi ke negara ini.

Dalam perkembangan lain, Jason yang baru sahaja melancarkan single kedua berjudul Everything Is Sound dari album terbarunya itu yang kini telah pun berada di pasaran.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan