Phillip Phillips Juara American Idol 2012 - Berita Hiburan | mStar

Phillip Phillips Juara American Idol 2012

Diterbitkan: Khamis, 24 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Philip Phillips
Philip Phillips

LOS ANGELES: Philip Phillips berjaya merebut gelaran pemenang program nyanyian American Idol musim kesebelas (AI11) pada pentas akhir yang berlangsung di Nokia Theatre, di sini, Rabu.

Penyanyi kelahiran Georgia yang berusia 21 tahun itu membawakan muzik berkonsep 'indie' telah berjaya menarik perhatian pengundi sekaligus mengalahkan saingannya, Jessica Sanchez. 16, yang lebih kearah muzik balada.

Menurut hos program tersebut, Ryan Seacrest, AI11 telah berjaya memecahkan rekod pentas akhir musim terdahulu dengan meraih sebanyak 132 juta undian.

Phillip dilihat terkejut apabila kemenangannya diumumkan dan tidak dapat menghabiskan persembahannya ketika diminta menyanyikan semula ingle lagu terbaru, Home, pada akhir rancangan.

Sepanjang episod AI11 berlangsung, Philip tidak pernah mendapat rekod undiah tiga peserta terendah.

Juri program berkenaan, Steven Tyler, Jennifer Lopez dan Randy Jackson menganggap persembahan Phillip dan Jennifer pada segmen pertama yang berlangsung pada Selasa lalu adalah yang terbaik mereka.

Phillip telah membawakan lagu Stand By Me, nyanyian Ben E. King manakalah Jessica memilih lagu I Have Nothing, nyanyian Whitney Houston.

Bagi segmen seterusnya, Jessica memilih The Prayer yang dipopularkan oleh Celine Dion dan Andrea Bocelli, manakala Phillip membakawan lagu Movin Out nyanyian Billy Joel.

Selain itu, kesemua finalis turut membuat persembahan dengan lagu pilihan masing-masing.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan