Mentor 6: Ana Tersingkir, Anas & Tisha Ke Peringkat Separuh Akhir - Berita Hiburan | mStar

Mentor 6: Ana Tersingkir, Anas & Tisha Ke Peringkat Separuh Akhir

Diterbitkan: Isnin, 14 Mei 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ana tidak kecewa disingkirkan kerana yakin telah memberikan persembahan yang terbaik. - Foto CHAN TAK KONG.
Ana tidak kecewa disingkirkan kerana yakin telah memberikan persembahan yang terbaik. - Foto CHAN TAK KONG.

SHAH ALAM: Protege Ana Syuhada tersingkir pada konsert Mentor musim keenam yang disiarkan secara langsung dari Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), di sini, malam Ahad.

Ana yang berada di bawah mentornya iaitu penyanyi Ramlah Ram itu terpaksa akur apabila dia gagal menambat hati juri dan penonton apabila hanya mampu memperoleh markah keseluruhan sebanyak 201 sekaligus membuatkan dia gagal mara ke peringkat separuh akhir.

Peserta dari Shah Alam itu menjadi peserta pertama dalam kumpulan A tewas kepada protege Faizal Tahir, iaitu Anaz Ridzuan, 23, yang memperoleh markah keseluruhan tertinggi sepanjang empat minggu iaitu 260.

Manakala protege Ferhad, Tisha, 26, pula mendapat markah sebanyak 220.

Ana ketika ditemui selepas konsert memberitahu dia telah melakukan yang terbaik untuk persembahannya itu namun redha apabila rezeki tidak berpihak kepadanya.

"Tiada apa yang perlu saya kesalkan kerana telah memberi persembahan yang terbaik cuma sedih apabila tidak dapat bersama rakan-rakan lain dalam program ini.

"Bagaimanapun ini bukan pengakhiran buat diri saya kerana penyingkiran ini adalah satu pemangkin semangat buat saya untuk terus mengejar cita-cita," katanya kepada mStar Online.

Pada malam itu Ana mempersembahkan dua buah lagu iaitu Ingkar daripada Bunga Cinta Lestari dan Tentang Rasa nyanyian Astrid.

Dalam pada itu, juri tetap Mentor 6, Datuk Ramli MS berkata, secara keseluruhannya persembahan ketiga-tiga protege pada malam itu ada menunjukkan peningkatan namun mereka perlu lebih berusaha keras pada pertandingan seterusnya.

Ramli berkata, faktor pemilihan lagu yang sesuai adalah penting dan ia memberi impak kepada persembahan seserang peserta dan meminta protege dan mentor mengambil serius terhadap perkara itu.

"Seperti Ana suaranya bagus tetapi pemilihan lagu telah memberi kesan kepada persembahannya," katanya.

Sementara itu, Ramlah berkata, sebagai mentor dia sentiasa yakin dengan protege pilihannya dan berjanji akan terus mendidik dan membantu Ana pada masa hadapan.

"Dia adalah seorang penyanyi yang baik dan lain daripada yang lain dan jika bakatnya tidak dibimbing adalah satu kerugian," katanya.

Sistem pemarkahan terbahagi kepada tiga iaitu 50 peratus daripada juri profesional, 30 peratus undian khidmat pesanan ringkas (SMS) dan 20 peratus lagi daripada juri awam.

Selain Ramli, Datuk Sharifah Aini turut bertindak sebagai juri tetap.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan