'Lagu Sekarang Banyak Tiada Jiwa' - Sheila Majid - Berita Hiburan | mStar

'Lagu Sekarang Banyak Tiada Jiwa' - Sheila Majid

Diterbitkan: Rabu, 4 April 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Sheila terpaksa memilih sebelum merakamkan sesebuah lagu.
Sheila terpaksa memilih sebelum merakamkan sesebuah lagu.

KUALA LUMPUR: Ratu Jazz negara, Datuk Sheila Majid menganggap kebanyakan lagu yang dicipta pada zaman ini tidak mempunyai jiwa apabila melodinya kedengaran serupa dengan lagu-lagu lain.

Sheila,47, berkata, atas sebab itu dia bersikap cerewet memilih lagu untuk memastikan karya nyanyiannya dapat memberi impak kepada pendengar sekali gus mampu bertahan lama.

"Saya boleh memilih untuk merakamkan apa juga lagu yang diberikan kepada saya tanpa banyak berfikir tetapi saya sedar ia tidak akan bertahan lama dan saya tidak mahu itu berlaku," ujarnya kepada mStar Online selepas sidang media sempena minggu setiausaha, A Day with Living Legend - Sheila Majid di Menara Kuala Lumpur di sini, Selasa.

Sheila memberitahu dia ada menerima banyak lagu daripada pelbagai komposer namun sukar baginya membuat pilihan kerana bahan yang diterima tidak menarik minat.

Beliau memberitahu tidak kisah untuk menunggu lama sesebuah karya sebelum merakamkannya asalkan hasil yang bakal dipersembahkan dapat memenuhi kehendak dan cita rasa semua lapisan peminat.

Dalam pada itu, Sheila tertarik dengan kebolehan Najwa Mahiaddin dan Yuna yang mampu menulis serta mencipta lagu dengan baik dan meminta mereka mencipta lagu untuknya.

"Yuna dan Najwa terkejut apabila saya minta mereka buat lagu untuk saya. Mereka ingat saya bergurau. Tetapi hakikatnya mereka benar-benar berbakat dan sebab itulah saya ingin bekerjasama dengan mereka," katanya.

Dalam perkembangan lain, Sheila cukup teruja untuk mengadakan persembahan sempena sambutan minggu setiausaha di Restoran Atmosphere 360, Menara Kuala Lumpur pada 25 April ini.

Beliau bakal mengadakan persembahan selama 45 minit pada hari itu nanti dengan beberapa seleksi pilihan lagu popularnya.

Turut berganding dengannya ialah pelawak dan pelakon Dee.

"Ini adalah kali pertama saya akan menyanyi di Menara Kuala Lumpur dan sudah ada beberapa idea untuk persembahan itu nanti," katanya.

Bermula pada pukul 12 tengah hari, tiket untuk menyaksikan A Day with Living Legend - Sheila Majid dijual pada harga bermula RM500 sehingga RM6500 (berkumpulan).

Sebarang pertanyaan mengenainya boleh menghubungi Siti di talian 013-3377710 atau Jojo, 012-6903058.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan