D.J Dave Anjur Konsert RM1 Juta Untuk Bantu Artis Susah - Berita Hiburan | mStar

D.J Dave Anjur Konsert RM1 Juta Untuk Bantu Artis Susah

Diterbitkan: Jumaat, 9 Mac 2012 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

D.J Dave berharap dapat membantu artis yang dihimpit kesusahan dengan penganjuran konsertnya nanti. GAMBAR Ihsan Utusan Malaysia.
D.J Dave berharap dapat membantu artis yang dihimpit kesusahan dengan penganjuran konsertnya nanti. GAMBAR Ihsan Utusan Malaysia.

KUALA LUMPUR: Penyanyi veteran Datuk D.J Dave berhasrat untuk menubuhkan Yayasan Artis Malaysia dalam masa terdekat untuk membantu golongan artis yang dihimpit kesusahan.

D.J Dave atau nama sebenarnya Irwan Shah Abdullah, 64, berkata, kesulitan hidup sebahagian besar artis pada masa ini menyebabkan dia mahu melaksanakan usaha murni itu.

"Mereka (artis lama) pernah menghiburkan kita tetapi apabila semakin uzur mereka terpaksa menanggung derita kerana kekurangan dana sokongan.

"Kesusahan mereka adalah takdir yang ditentukan Tuhan jadi saya yang mempunyai kelebihan dan kemampuan ini rasa bertanggungjawab untuk membantu," katanya.

D.J Dave ditemui selepas pelancaran konsert Sketsa Memori - Live D.J Dave di Istana Budaya, di sini, petang Khamis.

Konsert itu akan berlangsung pada 1 hingga 3 Jun depan di Panggung Sari, Istana Budaya, di sini.

D.J Dave yang sinonim dengan penglibatan secara aktif dalam aktiviti-aktiviti kebajikan berkata, jika dia terus membantu artis-artis yang menghadapi kesempitan hidup hanya pada waktu-waktu tertentu sahaja, usaha itu tidak akan berlanjutan untuk jangka panjang.

"Maka saya rasa perlu untuk memulakan yayasan ini agar ia berkembang dan membawa manfaat kepada kelompok artis yang lebih besar.

"Saya sedang berbincang dengan beberapa pihak untuk impian ini kerana tidak mahu didakwa mempunyai kepentingan peribadi sekiranya timbul sebarang masalah kelak," katanya.

Sementara itu bercakap mengenai konsertnya itu, D.J Dave berkata dia bakal menyampaikan kira-kira 30 buah lagu sepanjang konsert tiga hari itu.

"Saya mahu mengimbau nostalgia kepada peminat. Semua lagu akan dipersembahkan mengikut susunan muzik asal.

"Saya ingin meraikan sambutan 40 tahun penglibatan saya dalam nyanyian bersama peminat dan berharap ia dapat menarik ramai penonton.

"Malah, sebahagian keuntungan daripada konsert itu akan disalurkan kepada yayasan tersebut," katanya.

Pada konsert selama dua jam itu nanti, D.J Dave turut mengundang penyanyi-penyanyi seangkatan dengannya seperti Uji Rashid dan Datuk Ahmad Nawab serta artis-artis baru seperti Dayang Nurfaizah dan Marsha.

Katanya, konsert yang menelan kos melebihi RM1 juta itu dibiayai sepenuhnya oleh beliau dan ia merupakan konsert yang terakhir dalam karier nyanyiannya.

Kali terakhir penyanyi lagu Maafkanlah ini muncul dengan konsert solo adalah menerusi Konsert Udara dengan D.J Dave pada 1987.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan