Teater Asrar II Kupas Persoalan Rukun Iman - Berita Hiburan | mStar

Teater Asrar II Kupas Persoalan Rukun Iman

Diterbitkan: Jumaat, 9 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Barisan pelakon teater Asrar II yang dipentaskan bermula hari ini sehingga Ahad. - Foto THE STAR Oleh AZLINA ABDULLAH.
Barisan pelakon teater Asrar II yang dipentaskan bermula hari ini sehingga Ahad. - Foto THE STAR Oleh AZLINA ABDULLAH.

SHAH ALAM: Pementasan teater Asrar II yang bermula hari ini sehingga Ahad bakal mengupas mengenai kerosakan akidah terutamanya dikalangan belia yang berpunca daripada kekurangan kesedaran terhadap keimanan.

Menurut Pengarah Artistik Asrar II, Wan Azli Wan Jusoh, teater tersebut dihasilkan bagi membangkitkan kesedaran penonton mengenai perihal enam Rukan Iman dalam kehidupan seharian.

"Teater ini menggunakan beberapa simbolik seperti air, tanah, angin dan api bagi mewakili beberapa individu dan perkara yang berlaku di luar sana.

"Olahan teater ini juga sedikit berbeza daripada kebiasaan kerana ingin memberi peluang kepada penonton berfikir sejenak mengenai beberapa perkara penting di dalam kehidupan mereka," ujarnya ketika sidang media teater tersebut di sini, Khamis.

Dalam pada itu, Wan Azli berkata, 'Asrar' yang bermaksud rahsia di dalam rahsia turut mempaparkan konflik diri dan jiwa yang banyak berlaku di kalangan masyarakat dalam mencari kesedaran keimanan terhadap Tuhan.

"Ada segelintir masyarakat menjalani kehidupan seharian mereka berpandukan nafsu tanpa sedar dan atas dasar itu juga kita menekankan konflik ini di dalam teater ini," katanya.

Sementara itu, Wan Azli berkata pementasan teater ini bukan berlandaskan kepada keuntungan tetapi lebih kepada berkongsi fakta dan memberi pengetahuan dan pengajaran kepada penonton.

Diarahkan oleh pengarah muda berbakat, Fandi Che Hisham, Asrar II dilakonkan oleh pelakon berbakat seperti Nam Ron, Pekin Ibrahim, Amerul Afendi, Eliza Mustafa, Nadia Zainal dan Kirin Mohamed.

Ujarnya, latihan yang diambil selama lebih daripada sebulan itu mendapat komitmen tinggi daripada semua barisan pelakon.

"Seperti yang saya katakan, tujuan teater ini dibuat adalah bukan untuk mendapatkan keuntungan dan para pelakon adalah semuanya daripada kalangan penggiat teater yang ingin memberikan sesuatu sebagai tanggungjawab kepada masyarakat.

"komitmen mereka semua adalah cukup tinggi dan berharap penonton akan hadir menyaksikan teater ini.

Asrar II terbitan Seni Suri Jawi turut mendapat kerjasama daripada Kerajaan Negeri Selangor dan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Ia akan dipentaskan bermula 9 Disember sehingga 12 Disember 2011 bertempat di Auditorium Daeng Chelak, Muzium sultan Alam Shah di sini bermula pukul 8.30 malam.

Tiket berharga RM10 dikenakan dan untuk sebarang pertanyaan dan tempahan tiket boleh menghubungi Faizal Mustaffa di talian 017-2002944 atau boleh melayari www.senisurijawi.com atau www.senisurijawi.blogspot.com.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan