Stesen Televisyen Di China Berminat Beli Program 'Rasa Halal' - Berita Hiburan | mStar

Stesen Televisyen Di China Berminat Beli Program 'Rasa Halal'

Diterbitkan: Jumaat, 9 Disember 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Pengurus Besar Astro Oasis, Izelan Basar.
Pengurus Besar Astro Oasis, Izelan Basar.

KUALA LUMPUR: Program terbitan saluran Astro Oasis terus mendapat perhatian negara luar apabila stesen televisyen di China berminat untuk menyiarkan program travelogue Rasa Halal di sana.

Pengurus Besar Astro Oasis, Izelan Basar berkata, pihak di China berhasrat membeli program Rasa Halal kerana tertarik dengan isi kandungan program tersebut yang bersifat universal.

"Ini adalah bukti bahawa program berunsurkan ilmiah dan keislaman terbitan tempatan mendapat perhatian pihak luar dan pihak kami berbesar hati jika mereka ingin membeli program Rasa Halal untuk disiarkan di China.

"Malah Rasa Halal China telah pun disiarkan di Indonesia," ujarnya.

Izelan ditemui pada majlis pelancaran program Rasa Halal Laos dan Thailand musim ke enam di sini, pada Isnin.

Dalam pada itu, Izelan berkata, pihaknya akan terus menghasilkan program berunsurkan keislaman dan ilmiah terbaik dan sesuai untuk di eksport ke luar negara.

Ujarnya, minat yang ditunjukkan oleh pihak luar terhadap program terbitan Astro Oasis seperti Imam Muda, Ustazah Pilihan dan Rasa Halal telah menaikkan semangat pihaknya untuk terus menerbitkan lebih banyak program pada masa akan datang.

"Program-program ini telah mendapat perhatian media antarabangsa dan ia adalah satu signifikan bahawa ia dapat diterima baik oleh masyarakat antarabangsa," ujarnya.

Sementara itu, Izelan memberitahu, Rasa Halal akan memulakan penggambaran musim terbaru di beberapa negara Eropah seperti Australia, Turki, United Kingdom dan Perancis pada tahun hadapan.

Katanya, pemilihan negara Eropah itu adalah untuk memberikan kelainan kepada program itu yang sebelum ini tertumpu di negara-negara Asia.

"Selepas enam musim sudah tiba masanya program ini mengorak langkah dengan menjelajah ke negara-negara Eropah pula," ujarnya.

Program Rasa Halal Laos dan Thailand musim terbaru disiarkan setiap hari Selasa, pukul 7.30 malam di saluran 106 Astro.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan