Artis 'YouTube' Amerika Serikan AIM18 - Berita Hiburan | mStar

Artis 'YouTube' Amerika Serikan AIM18

Diterbitkan: Jumaat, 21 Oktober 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Barisan artis yang bakal menyerikan Anugerah Industri Muzik ke18.
Barisan artis yang bakal menyerikan Anugerah Industri Muzik ke18.

KUALA LUMPUR: Penyanyi muda yang dicungkil bakatnya dari YouTube berasal dari Amerika Syarikat, Greyson Chance akan bergandingan dengan penyanyi tempatan Najwa Latif dalam Anugerah Industri Muzik ke-18 (AIM18) pada 12 November depan.

Pengerusi Bersama Jawatankuasa Penganjur AIM18, Adrian Lim, berkata, pemilihan Greyson Chance kerana kehebatannya yang mampu mempengaruhi peminat muzik melalui YouTube sehingga berjaya mengangkatnya sebagai seorang bintang.

"Kami mencari kelainan dengan menampilkan persembahan dua artis yang popular di laman YouTube yang diterima oleh masyarakat. Selain itu kami mahu memberi peluang kepada mereka untuk beraksi di medium arus perdana.

"Kami juga melihat peralihan industri hiburan daripada zaman menggunakan kaset, cakera padan dan kini YouTube sebagai medium untuk mengetengahkan bakat," jelasnya ketika ditemui pada sidang media memperkenalkan barisan penyampai dan artis untuk persembahan pada malam AIM18, di The Royale Hotel, di sini, Khamis.

Selain Greyson dan Najwa Latif sebagai penampilan khas, malam AIM18 turut dimeriahkan dengan persembahan barisan artis terkenal tempatan seperti Mawi dan Akhil Hayy, Hafiz AF7, Stacy, Meet Uncle Hussain, Hazama, 6ixth Sense, Rahmad dan Zamani Slam.

Manakala penyampai anugerah terdiri daripada Kumpulan Search, Ziana Zain, Fauziah Latif, Remy Ishak, Datuk M.Nasir, Zainal Abidin, Tony Eusoff, Nora, Sarimah Ibrahim, Ramlah Ram dan Syamsul Yusof.

Majlis bertemakan Bergemerlapan dan Glamor itu akan dikendalikan oleh pengacara A.C Mizal dan Zizan Razak, sementara Awal Ashaari dan pelakon Diana Danielle akan mengendalikan sesi karpet biru.

Menurut Adrian, pemilihan barisan artis baru dan lama mampu memberi daya tarikan kepada setiap golongan yang menonton AIM18 dan secara tidak langsung mengimbau kenangan lalu.

"Kami sengaja menampilkan artis era 80an kerana melihat permintaan terhadap lagu-lagu 80an tinggi dan sering dimainkan semula di radio-radio tempatan.

"Dalam pada itu kami dapat melihat transisi atau perubahan industri muzik tempatan dari dahulu hingga kini," jelasnya.

Selain itu, ditanya tentang terdapat khabar angin mengatakan AIM18 diboikot segelintir artis tempatan kerana kriteria yang ditetapkan terlalu ketat dan memberi keutamaan kepada rakyat tempatan sahaja, Adrian berkata ia dibuat untuk bagi menghargai karya anak tempatan.

"Saya ada dengar tentang perkara tersebut tapi tidak pasti sama ada betul atau tidak, namun apa yang kita perlu faham adalah penganjuran AIM untuk mengiktiraf bakat dan karya-karya anak tempatan sahaja.

"Bagaimanapun bagi saya ramai artis yang menyokong penganjuran ini berikutan senarai penglibatan yang dihantar untuk bersama-sama menyertai AIM18," katanya.

AIM18 akan bersiaran secara langsung dari Stadium Putra, Bukit Jalil pada 12 November depan, pukul 9 malam di Astro Ria.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan