Permainan Video Ibarat Nyawa Erul - Berita Hiburan | mStar

Permainan Video Ibarat Nyawa Erul

Diterbitkan: Isnin, 26 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MENYELAK cerita zaman kanak-kanak Erul atau nama sebenarnya Hairul Najmuddin Abu Samah, 20, (gambar) mungkin ada yang tidak tahu dia merupakan seorang yang amat taksub dengan permainan video.

Tabiat itu terbawa-bawa termasuklah ketika berkunjung ke rumah jiran tetangga, rakan-rakan atau sanak saudara apabila dia tidak menghiraukan aktiviti lain sebaliknya memberi tumpuan terhadap permainan video terlebih dahulu.

“Selepas puas bermain dengan permainan video itu baru saya akan makan dan minum. Tabiat saya ini tidak berhenti sehingga saya meningkat remaja. Sekarang ini, saya masih lagi menggemari permainan ini tetapi tidaklah seteruk dahulu,” ceritanya kepada OopStarz!

Kini, dia sudah mempunyai alat permainan video PlayStation Portable (PSP) yang boleh dibawa ke mana-mana dan akan digunakan sekiranya bosan.

Selain itu, dia turut memuat turun permainan video menerusi iPad yang dimilikinya selepas menyertai Akademi Fantasia musim kesembilan (AF9).

“Saya lebih menggemari alat permainan video di PSP kerana ia lebih banyak serta menarik berbanding di iPad,” katanya lagi.

Berkongsi tentang barangan lain, penyanyi lagu Legasi Cleopatra ini suka mengumpul cakera padat lagu-lagu pop Korea seperti nyanyian kumpulan 2PM.

iPad

Erul menganggap barangan ini sangat berharga kepadanya kerana ia merupakan hadiah dan kenangan terakhir dari AF9. Erul juga sangat gembira kerana dia merupakan orang terawal menerima hadiah ini selepas menyertai permainan berkonsepkan ‘explorace’.

Cakera padat

Kerana meminati muzik berunsurkan K-Pop, Erul tidak ketinggalan membeli cakera padat album kumpulan yang digemarinya seperti 2PM dan menyimpan album yang memuatkan lagu-lagu bekas pelajar AF9 termasuk lagunya sendiri berjudul Legasi Cleopatra.

Kemeja AF9

Kemeja ini menjadi barangan kesayangan Erul sehingga dia tidak sanggup memakainya dan hanya disimpan di rumah. Baju ini mengingatkan kenangannya ketika di AF9. Walaupun sedih kerana gagal mara ke peringkat akhir, baju itu tetap memberi semangat kepadanya untuk terus berusaha dalam meneruskan karier nyanyiannya. Paling mengharukan, Erul mendapat tahu tidak semua bekas pelajar AF9 yang memiliki baju itu.

Jam tangan

Jam tangan merupakan aksesori penting yang wajib dipakai apabila berada di luar rumah. Sewaktu di alam persekolahan, Erul akui sering membeli dan bertukar-tukar jam tangan baru. Sehingga sekarang pun, dia gemar membeli jam tangan mengikut trend semasa dan cita rasanya.

BlackBerry Torch

Alat komunikasi ini amat diperlukan setiap masa untuk dia berhubung dengan ahli keluarga, kawan-kawan dan peminat di kala berjauhan. Erul membeli BlackBerry Torch menggunakan wang pendapatan pertamanya selepas bergelar artis naungan Astro Entertainment Sdn Bhd (AESB). BlackBerry ini dapat melengkapi hidup Erul kerana peranannya yang mempunyai pelbagai fungsi seperti Twitter dan Facebook untuk memudahkan dia berhubung dengan peminat.

PSP

PSP atau PlayStation Portable ini ibarat nyawa Erul dan merupakan barangan penting yang pasti dibawanya ke mana-mana sahaja. Apabila keluar rumah, dia akan menggantungkan PSP itu dengan menggunakan tali di leher.

Novel

Erul merasakan novel sangat penting untuk memberi ilmu dan inspirasi kepadanya untuk menjadi seorang yang kreatif. Erul gemar berfantasi dengan watak-watak rekaan dalam novel terutama buku karya penulis dari Jepun. Bermula dengan genre seram, dia mula menyukai genre fantasi untuk mengurangkan tekanan dalam diri. Selain itu, dia menggunakan gambaran melalui pembacaan itu sebagai idea persembahannya.

Headphone

Erul amat menggemari muzik dan tidak sah sekiranya tidak mendengar muzik setiap hari. Pernah sekali, sewaktu dia melalui proses orientasi di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) dan tidak dibenarkan menggunakan gajet, dia merasakan dirinya seperti tidak tentu arah.

Cermin mata

Barangan ini menjadi suatu kemestian kepada Erul seperti aksesori lain. Lebih-lebih lagi dia sangat meminati bintang muzik Korea dan menjadikan mereka sebagai ikon fesyen. Menurut Erul, terdapat hampir 30 pasang cermin mata yang menjadi koleksinya.

Kamus

Erul sering menggunakan kamus ini apabila membaca novel berbahasa Inggeris. Padanya, kamus sangat penting untuk menguatkan tahap penguasaan bahasa Inggerisnya. Kamu bersaiz kecil ini memudahkan Erul untuk membawanya ke mana-mana apabila diperlukan.

Foto SHAHRUL FAZRY ISMAIL Pakaian AK Design Solekan VIE XENDDRA (012-9795875) Lokasi Kondominium Sri Mahligai (Terima kasih kepada MOHD RAZLAN SETIK)

Pakaian AK Design

Solekan VIE XENDDRA (012-9795875)

*Artikel dipetik daripada sisipan Mingguan mStar yang diedarkan bersama akhbar The Sunday Star keluaran 17 Julai di sekitar Lembah Klang.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan