Muzik Segar Awi Rafael - Berita Hiburan | mStar

Muzik Segar Awi Rafael

Diterbitkan: Isnin, 19 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Artis: Awi Rafael Album: Awi Rafael Lagu Pilihan: Pulanglah, Aku Bukan Bintang dan Bila Aku Jatuh Cinta Edaran: Warner Music Malaysia

Album: Awi Rafael

Lagu Pilihan: Pulanglah, Aku Bukan Bintang dan Bila Aku Jatuh Cinta

TIDAK banyak lagu yang ditampilkan dalam album pertama penyanyi baru Awi Rafael ini. Hanya lima lagu sahaja.

Lagu-lagu tersebut ialah Pulanglah, Aku Bukan Bintang dan Bukankah Aku?, Bila Aku Jatuh Cinta dan Panas.

Bagaimanapun, kemunculan Awi Rafael menerusi album ini sudah cukup kuat untuk menaikkan namanya dalam industri muzik tempatan.

Seperti yang umum mengetahui, Pulanglah dan Panas menjadi hit dan sering berkumandang di corong-corong radio tempatan.

Usah meragui tiga lagu yang lain kerana setiap lagu mempunyai kekuatan melodi yang tersendiri.

Alunan muzik gitar pada permulaan lagu Pulanglah yang menjadi trek pertama album ini sudah cukup kuat untuk menunjukkan kredibiliti Awi sebagai penyanyi baru yang serba boleh, apatah lagi bekas vokalis kumpulan Bumi Band ini memiliki vokal yang hebat.

Kemudian, mainan muzik rancak dalam lagu Aku Bukan Bintang dengan iringan trompet juga menarik minat Oopstarz!. Liriknya juga agak catchy untuk dihayati.

Lagu balada, Bukankah Aku yang berkisarkan tentang masalah cinta juga sedap didengar. Lebih-lebih lagi alunan muzik petikan piano pasti membuatkan pendengar terbuai seketika dengan lagu ini.

Begitu juga dengan Bila Aku Jatuh Cinta, melodinya yang lebih mendayu pada verse pertama dan kemudiannya bertukar menjadi sedikit rancak itu juga menarik perhatian OopStarz!.

Secara keseluruhan Awi menerapkan gaya nyanyiannya yang tersendiri. Tidak pun sama dengan lagu-lagunya ketika bersama Bumiband. Untuk album seterusnya, mungkin Awi akan menonjolkan sisi muzik yang lain pula?

*Artikel dipetik daripada sisipan Mingguan mStar yang diedarkan bersama akhbar The Sunday Star keluaran 17 Julai di sekitar Lembah Klang.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan