Konsert 'Suara Kami' Tidak Sisih Artis Tempatan - Berita Hiburan | mStar

Konsert 'Suara Kami' Tidak Sisih Artis Tempatan

Diterbitkan: Khamis, 8 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Konsert Suara Kami Tiada Niat Sisihkan Penyanyi tempatan. Foto ART CHEN
Konsert Suara Kami Tiada Niat Sisihkan Penyanyi tempatan. Foto ART CHEN

KUALA LUMPUR: Penganjuran Konsert Suara Kami yang turut menggabungkan artis luar negara pada 17 September depan bukan untuk menyisihkan penyanyi-penyanyi tempatan tetapi ia bertujuan untuk mempelbagaikan sesebuah persembahan.

Ketua Pegawai Operasi, Astro Malaysia, Henry Tan berkata, dengan adanya artis-artis luar negara, ia mampu memeriahkan lagi acara hiburan khususnya dalam memberi ganjaran kepada pelanggan-pelanggan Astro.

"Saya rasa, hal ini bukanlah satu isu yang besar. Rakyat Malaysia begitu unik kerana mempunyai cita rasa yang pelbagai dan contoh terdekat ialah, mereka gemar memakan pelbagai jenis makanan daripada pelbagai bangsa.

"Justeru, saya percaya, persembahan nyanyian juga berkait rapat dengan cita rasa masyarakat kita yang gemarkan pelbagai input persembahan. ," katanya.

Konsert Suara Kami yang dianjurkan oleh Astro itu akan di Stadium Merdeka dekat sini, bermula pukul 8.30 malam yang diadakan secara percuma.

Ia bersempena dengan ulang tahun Astro yang ke-15 serta sambutan Hari Malaysia jatuh pada 16 September ini.

Artis tempatan yang akan turut serta pada konsert tersebut ialah Yuna, Hujan, Faizal Tahir, Pop Shuvit, Azlan And The Typewriter, Psycho Unit, Soul Krazy, Ruffneckz dan Stacy manakala barisan penyanyi antarabangsa pula ialah penyanyi-penyanyi seperti Rania, Naresh Iyer, Chinmayi (dari India), Hins Cheung (Hong Kong) serta artis Korea.

Sementara itu, beberapa artis tempatan menganggap konsert Suara Kami sepatutnya didominasi oleh artis-artis tempatan tanpa membawa masuk penyanyi luar, memandangkan konsert tersebut bersempena dengan sambutan Hari Malaysia.

Faizal Tahir berkata, sepatutnya pihak penganjur mengumpulkan lebih ramai artis tempatan untuk disaksikan oleh orang ramai sambil meraikan perayaan tersebut.

"Pada pendapat saya, sepatutnya, masa inilah kita mengumpulkan semua artis Malaysia untuk disaksikan kepada umum terutamanya para belia.

"Saya juga pelik bila beberapa penyanyi yang besar namanya tiada dalam senarai. Saya tak pasti apa objektif sebenar konsert ini dianjurkan. Bagaimanapun saya hormat dengan pemilihan penyanyi yang dibuat kerana mungkin pihak penganjur mempunyai strategi yang tersendiri," kata Faizal.

Seorang lagi penyanyi yang menyertai konsert tersebut, Azlan (Azlan And The Typewriter), turut tidak bersetuju dengan penyertaan penyanyi daripada luar negara selain konsepnya tidak sesuai dengan tajuknya iaitu Suara Kami.

"Saya faham dengan fenomena K-Pop yang menjadi kegilaan ramai remaja, tetapi, jika mahu mengadakan konsert bersempena dengan Hari Malaysia, pengambilan artis luar sebagai penyanyi jemputan seperti kurang sesuai.

"Saya percaya kos bayaran persembahan yang disediakan pasti lebih besar berbanding dengan penyanyi-penyanyi Malaysia," ujarnya.

Bagaimanapun, bagi pandangan penyanyi rap, Altimet pula, dia menganggap gabungan artis tempatan dan antarabangsa adalah satu perkara yang normal dalam penganjuran sesebuah konsert.

"Walaupun saya kurang gemar dengan artis-artis antarabangsa seperti K-Pop, saya perlu fikir bahawa, remaja sekarang gilakan muzik Korea itu. Mana tahu, melalui artis-artis antarabangsa, para remaja dapat mengenali artis-artis tempatan pula," katanya.

Konsert Suara Kami juga boleh ditonton secara langsung menerusi saluran Astro Ria (saluran 104), Raya HD (188), Astro AEC (301), Astro Vaanavil (201), Astro Hitz (705), TV2 dan TV9 selaku rakan media untuk menyiarkan konsert tersebut.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan