Dayang Cuti Dua Minggu Sebelum Ke Belanda - Berita Hiburan | mStar

Dayang Cuti Dua Minggu Sebelum Ke Belanda

Diterbitkan: Jumaat, 2 September 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Dayang Nurfaizah
Dayang Nurfaizah

KUALA LUMPUR: Penyanyi Dayang Nurfaizah Awang Dowty,30, akan berangkat ke Amsterdam, Belanda pada 21 September ini, selepas menyambut Aidilfitri.

Dayang telah di undang mengadakan persembahan sempena majlis makan malam daripada pihak kedutaan Malaysia di Belanda.

Bagaimanapun, sebelum itu Dayang akan balik beraya ke kampung halamannya di Kuching, Sarawak bagi meraikan lebaran bersama keluarga.

"Saya jarang balik ke Sarawak, jadi saya mengambil kesempatan Hari Raya untuk berkumpul bersama keluarga selama lebih dua minggu.

"Apa yang saya rindukan ialah aktiviti bersama keluarga dan dapat mengeratkan ikatan kekeluargaan dan hubungan kasih sayang. Secara jujur ketika berada di kampung saya akan berehat secukupnya tanpa memikirkan soal kerja.

"Persekitaran kampung yang tenang dari hiruk pikuk juga membuatkan hati saya tenteram biarpun hanya berehat di rumah sahaja," katanya.

Bercerita tentang Hari Raya, Dayang berkata dia sering membantu ibunya memasak di untuk hidangan raya. Kata Dayang dia akan memotong dan menyusun kuih di dalam balang dan menghias rumah.

"Saya lebih suka memasak berbanding menghias rumah. Kebiasaannya tugas tersebut akan diambil oleh kakak. Kami sudah mempunyai tugas masing-masing di rumah.

"Dari segi persiapan dan sambutan Aidilfitri biasa-biasa saja. Dayang lebih menjaga keperluan rumah dan tiga orang anak saudara, namun tidaklah terlalu keterlaluan berbelanja," katanya.

Tambah Dayang dia sentiasa mengawal perbelanjaannya agar tidak melebihi had, namun berbaloi untuk keluarga.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan