Jawatan KP Finas, Ahmad Idham Selesa Tutup Mulut - Berita Hiburan | mStar

Jawatan KP Finas, Ahmad Idham Selesa Tutup Mulut

Diterbitkan: Sabtu, 16 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ahmad Idham
Ahmad Idham

PETALING JAYA: Pengarah dan penerbit filem Ahmad Idham Ahmad Nadzri (Ahmad Idham) enggan mengulas mengenai desas-desus yang sekali lagi mengaitkan dirinya sebagai calon untuk jawatan Ketua Pengarah (KP) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) yang baru selepas kontrak Mohd Mahyidin Mustakim berakhir pada 30 Jun lalu.

Menurut Ahmad Idham, selepas kontroversi yang mencalarkan reputasinya kerana didakwa melobi untuk jawatan itu kecoh diperkatakan pada tahun lalu, dia lebih selesa untuk berdiam diri.

"Saya susah hendak komen atau cakap banyak tentang desas-desus yang mengaitkan nama saya sekali lagi untuk jawatan KP Finas itu.

"Selepas apa yang berlaku pada tahun lalu, saya lebih senang untuk berdiam diri selagi tiada pengesahan secara rasmi atau hitam putih mengenai pelantikan itu," katanya kepada mStar Online.

Tambah pengarah filem Senjakala ini, susulan kekecohan yang timbul di kalangan penggiat industri dan media mengenai jawatan tersebut, ia telah menampakkan imej yang negatif pada industri seni tanah air.

"Orang boleh cakap dan cerita apa saja tetapi bagi saya selagi kita tidak tahu siapa pun calon pilihan pihak kementerian, adalah lebih baik isu ini tidak digembar-gemburkan.

"Buat masa ini, memang saya tidak mendapat apa-apa pengesahan atau pertemuan secara rasmi dengan pihak kementerian. Sebaiknya kita berdiam diri dan menyerahkan kepada pihak berwajib untuk membuat keputusan mereka," katanya yang tidak keberatan untuk menggalas cabaran itu.

Selepas kontrak KP Finas yang dipimpin oleh Mohd Mahyidin Mustakim berakhir pada 30 Jun lalu, jawatan itu dipangku oleh Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) Finas, Fatimah Ahmad buat sementara waktu.

Mahyidin yang memegang jawatan itu selama empat tahun sepatutnya tamat kontrak pada 15 Ogos tahun lalu.

Namun, kontrak tersebut diperbaharui dan dilanjutkan beberapa kali atas kepercayaan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim susulan siri kontroversi perebutan jawatan itu di kalangan penggiat industri.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Idham kini sedang sibuk menghabiskan baki penggambaran filem romantik terbaru arahannya iaitu Gerimis Mengundang di Sabah.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan