Sayang & Cinta Kesederhanaan Dayang - Berita Hiburan | mStar

Sayang & Cinta Kesederhanaan Dayang

Diterbitkan: Isnin, 4 Julai 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Artis: Dayang Nurfaizah Album: Sayang & Cahaya Lagu Pilihan: Rahsia Cinta, Sabarlah & Life With You Edaran: Warner Music Malaysia

Album: Sayang & Cahaya

Lagu Pilihan: Rahsia Cinta, Sabarlah & Life With You

MUNCUL dengan album ketujuh selepas 20 07, Dayang Nurfaizah mempertaruhkan Sayang & Cinta, iaitu sebuah album yang lebih segar dengan persembahan nyanyian pelbagai.

Masih kekal dengan konsep muzik R&B, album yang memuatkan sebanyak 12 buah lagu ini turut menyuntik elemen rhythm & blues.

Warna hijau yang ditonjolkan pada kulit albumnya sahaja memperlihatkan nilai produk baru milik anak kelahiran Sarawak ini yang ingin tampil segar seiring dengan perubahan muzik semasa.

Mendengar lagu-lagunya juga menunjukkan betapa bernilainya album Sayang & Cinta yang digarap bersama komposer-komposer kepercayaannya iaitu Syed Zain Almohdzar, Afdlin Shauki, Zuriani Zonevolde, Choker Boiley dan Audi Mok.

Ternyata aroma R&B dan pop masih menebal di jiwa Dayang dan ia tidak menunjukkan perubahan ketara yang dibawakan tetapi masih membuatkan anda tidak jemu melayan kesemua 12 lagu tersebut.

Dalam pada itu, harus diakui, vokal matap Dayang merupakan senjata paling kuat album ini. Bermaksud, jika satu atau dua lagu mungkin kurang berkenan di hati, ia kemudiannya bertukar menjadi lagu pilihan apabila mendengar buat kali kedua dan kali seterusnya.

Mainan muzik rancak dalam lagu Kau Bintangku dan Perlukah Cinta selari dengan permainan muzik dan melodi pantasnya dan kedua-dua lagu tersebut pasti membuatkan pendengar akan menari mengiringi lagu-lagu itu.

Pilihan OopStarz! semestinya lagu Sabarlah dimana permainan muzik yang hanya bergantung kepada piano sahaja cukup serasi dengan melodinya.

Selain itu, lagu berjudul Life With You juga mempunyai keunikannya tersendiri. Jika ada segelintir pihak mengatakan Dayang sering menerapkan gaya nyanyian seperti penyanyi Hollywood, Beyonce, setiap kali membawakan lagu Inggerisnya, lagu ini ternyata tidak. Life With You menonjolkan kelainan dalam diri Dayang.

Antara lagu lain dalam album ini termasuklah Mulanya Di Sini, Sayang (Duet bersama Marcell), Rahsia Cinta, Sempurna Selamanya, Hingga ke Akhirnya, Saat itu, Stay dan Ku Temu Cinta.

Selama 13 tahun bergelar penyanyi, album ini menunjukkan kematangan yang berganda pada muzik dan vokal Dayang dan secara ringkasnya, lagu yang ditampilkan segar dengan elemen nilai kesederhanaan. Boleh dikatakan hampir semua karya dalam album ini terbaik.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan