Shila Amzah Mahu Kuasai Semula Bahasa Mandarin - Berita Hiburan | mStar

Shila Amzah Mahu Kuasai Semula Bahasa Mandarin

Diterbitkan: Sabtu, 21 Mei 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Shila Amzah berhasrat menghasilkan lagu dalam bahasa Mandarin. - Foto ROHAIZAT DARUS
Shila Amzah berhasrat menghasilkan lagu dalam bahasa Mandarin. - Foto ROHAIZAT DARUS

KUALA LUMPUR: Penyanyi Shila Amzah berhasrat untuk menguasai semula bahasa Mandarin dengan mengikuti kelas bahasa tersebut.

Katanya, dia dalam perancangan untuk menghasilkan lagu dalam bahasa Mandarin kelak.

“Insya-Allah, saya sedang berbincang dengan pihak penerbit lagu dari China untuk proses rakaman.

“Saya memang boleh berbahasa Mandarin kerana pernah belajar selama tiga tahun ketika menuntut darjah 1, 2 dan 3 semasa di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina Lee Robber, Gombak. Cuma saya perlu lebih menguasai bahasa tersebut dengan mengikuti kelas bahasa Mandarin tidak lama lagi,” kata Shila kepada mStar Online, Khamis.

Shila ditemui ketika menjayakan persembahan sempena Malam Gala Ulang Tahun ke-4 Mandalay di Hotel Le Meridien, di sini.

Majlis bertemakan warna jingga tersebut turut meraikan ulang tahun perkahwinan ke-20 Pengarah Rafflesia The Pearl Centre, Winnie Sin dan suaminya, Sin Cheang Loong serta sambutan hari jadi Winnie ke-41.

Anak kepada penyanyi ND Lala ini menyampaikan sebuah lagu bahasa Mandarin berjudul Forever Love yang dipopularkan oleh penyanyi Taiwan, Wong Lee Hom.

Selain Shila, penyanyi lain yang turut menjayakan persembahan di majlis itu adalah penyanyi Hong Kong, Maria Cordero, Jaclyn Victor, Syafinaz Selamat, Deja Moss dan Mohd Azhar Osman (Juara Bintang Idola Berita Harian 2010).

“Saya diundang khas oleh Winnie Sin untuk menyanyikan lagu dalam bahasa Mandarin. Lalu saya memilih lagu Forever Love kerana lagu itu bermaksud kata hati seorang suami kepada isterinya yang sesuai yang ditujukan kepada pasangan suami isteri itu.

“Tambahan pula saya menyukai suara Wong Lee Hom yang merdu dan pandai menggubah lagu sendiri,” ujarnya yang bakal tampil dengan single terbaru berjudul Patah Seribu ciptaan sepenuhnya oleh Shila sendiri.

Dia yang menggayakan gaun petang rekaan Riffai juga bakal menyiapkan muzik video untuk lagu tersebut selain sibuk mempromosikan album 3 Suara kolaborasi dengan Jaclyn Victor dan Ning Baizura, menjadi duta minuman Tinge dan produk kecantikan Safi Balqis.

Bercerita tentang album 3 Suara, Shila agak teruja apabila lagu Beribu Sesalan yang dimuatkan dalam album tersebut dicalonkan di Muzik Muzik di TV3.

Mereka bertiga juga telah merakamkan muzik video lagu tersebut di Jakarta Selatan pada bulan lalu dan bakal menjayakan persembahan Anugerah Planet Muzik (APM) di Singapura pada Julai ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan