Perkhidmatan Percuma Astro Di Wad Pediatrik - Berita Hiburan | mStar

Perkhidmatan Percuma Astro Di Wad Pediatrik

Diterbitkan: Rabu, 23 Februari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Sri Liow Tiong Lai dan Ketua Operasi Astro, Henry Tan meraikan penghuni wad pediatrik.
Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Sri Liow Tiong Lai dan Ketua Operasi Astro, Henry Tan meraikan penghuni wad pediatrik.

KUALA LUMPUR: Saluran televisyen berbayar Astro menjalankan tanggungjawab sosial korporat dengan menawarkan perkhidmatan secara percuma kepada wad pediatrik (wad kanak-kanak) di hospital seluruh negara.

Pusat Kesihatan Malaysia di seluruh negara berpeluang untuk menonton 15 saluran terpilih melalui pakej Kampus secara percuma buat penghuni wad pediatrik di 56 buah hospital yang dikenal pasti oleh pihak tersebut.

Ketua Operasi Astro, Henry Tan berkata inisiatif ini mampu untuk memberikan pengalaman pembelajaran yang memberangsangkan kepada kanak-kanak melalui program pembelajaran sepanjang hayat.

“Pakej ini menyajikan pelbagai saluran seperti Disney, National Geographic, Discovery, Discovery Science, Animal Planet, History serta saluran-saluran tempatan berjenama Astro yang lain seperti Astro TVIQ, Astro Tutor TV, Astro Xiao Tai Yang, Astro Ceria termasuk saluran berita seperti Astro Awani dan saluran sukan tempatan; Astro Arena.

“Bagi menjayakan inisiatif ini, pihak Astro akan juga memenuhi tanggungjawab sosial korporatnya dan komited untuk menyediakan sistem serba baru yang merangkumi sebuah set dekoder media B.Yond, kad pintar, unit luar (ceper) dan alat kawalan jauh termasuk pemasangan pada mana–mana bahagian di dalam wad pediatrik.

"Ia seperti di bilik menunggu, bilik bacaan mahupun bilik aktiviti hospital-hospital yang berdaftar seluruh negara,” katanya.

Selain itu, usaha ini dilengkapkan lagi dengan pakej pembelajaran Kampus Astro yang didatangkan secara percuma dan usaha ini mendapat sokongan penuh daripada Kementerian Kesihatan serta pihak hospital yang terlibat.

Majlis pelancaran yang diadakan di wad pediatrik, Hospital Serdang itu telah dirasmikan oleh Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Sri Liow Tiong Lai pada Isnin lalu.

Tambah Henry, Astro Kasih merupakan sebuah program sukarelawan untuk kakitangan Astro, dan pihak Astro terus memainkan peranan utama sebagai sumber pembelajaran sepanjang hayat yang berterusan.

Semenjak ia dilancarkan pada 1 Ogos 2009, lebih 3,000 orang kakitangan Astro telah melibatkan diri dalam hampir 400 aktiviti komuniti serta kegiatan masyarakat pada setiap hujung minggu.

Sementara itu, sehingga bulan Disember 2010, hampir 10,000 buah sekolah telah menerima perkhidmatan pakej Kampus Astro dan angka ini dijangka bertambah pada tahun ini.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan