Tiga Selebriti Kongsi Pengalaman Tahun Baru Cina - Berita Hiburan | mStar

Tiga Selebriti Kongsi Pengalaman Tahun Baru Cina

Diterbitkan: Isnin, 31 Januari 2011 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Dari kiri: Siad huey, Chan wei wei dan Frederick Lee
Dari kiri: Siad huey, Chan wei wei dan Frederick Lee

KALI pertama digandingkan untuk sesi fotografi sempena Tahun Baru Cina, tiga selebriti terkenal ini bagaikan sudah lama mengenali antara satu sama lain.

Keadaan menjadi riuh apabila mereka masing-masing menceritakan pengalaman ketika sambutan perayaan terbesar kaum Cina itu.

Nama pelakon Frederick Lee, pengacara Chan Wei Wei dan pembaca berita NTV7 Lee Siad Huey sudah tidak asing lagi dikalangan masyarakat Cina. Malah mereka turut mempunyai pengikut dari kaum Melayu yang menggemari program mereka.

Ketika sesi fotografi ini dilakukan mereka dihidangkan dengan pelbagai juadah menarik sempena Tahun Baru Cina dari Cinnamon Coffee House tajaan One World Hotel, Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor.

Frederick tak lupa tradisi

Bagi Frederick atau lebih senang disapa Fred, perayaan Tahun Baru Cina merupakan masa yang ditunggu-tunggu setiap tahun. Jelas pemuda berusia 27 tahun ini, setiap kali tibanya perayaan ini dia sudah memastikan tiada sebarang komitmen terhadap penggambaran drama.

“Awal-awal lagi saya akan memastikan tiada sebarang penggambaran drama dalam tempoh sebulan itu.

“Kebiasaannya saya akan balik kampung dalam tempoh agak lama. Saya sanggup tidak balik pada hari biasa untuk menyimpan cuti tersebut semata-mata untuk Tahun Baru Cina,” ujarnya.

Biarpun sudah terbiasa dengan kehidupan di kota, anak jati Melaka ini mengakui adat tradisi yang dipupuk oleh keluarga sejak kecil masih menebal dalam dirinya.

“Walaupun menjalani kehidupan moden, saya tidak pernah melupakan adat tradisi setiap kali menyambut perayaan. Seperti tahun-tahun sebelumnya perkara wajib ialah berkumpul seisi keluarga.

“Selepas itu kami akan ke sebuah restoran lama milik rakan bapa saya untuk upacara makan besar. Menu istimewa pula ialah hidangan sate Melaka yang satu-satunya terdapat di situ,” katanya.

Tambah Fred, pengertian Tahun Baru Cina baginya adalah hari di mana mereka dapat berkumpul seisi keluarga dan meraikannya.

“Hanya pada Tahun Baru Cina kami akan berkumpul beramai-ramai dan ia adalah hari yang paling istimewa bagi setiap keluarga,” katanya.

Ketika sesi fotografi yang dilakukan kami turut dihidangkan dengan pelbagai juadah menarik sempena tahun baru Cina dari Cinnamon Coffee House, One World Hotel.

Siad Huey masak untuk keluarga

Sementara itu, Penyampai berita NTV7, Lee Siad Huey telah pun membuat persiapan awal untuk sambutan kali ini.

“Tahun ini saya telah buat persiapan lebih awal kerana kali ini saya dapat bercuti panjang pada hari raya, ini kerana sudah tiga tahun saya terpaksa bekerja.

“Selain itu, apa yang lebih istimewa setiap kali perayaan saya akan masak sendiri untuk keluarga, kebiasaannya pada pagi raya kami akan memilih menu dan mencari resepsi yang ingin dimasak.

“Kemudian, saya akan ke pasar untuk membeli barangan keperluan untuk masakan tersebut,” ujarnya.

Seperti orang lain, sambutan kali Tahun Baru Cina sangat bermakna apabila ia disambut bersama keseluruhan keluarga besarnya. Katanya tiada hari lain yang diraikan semeriah perayaan ini.

Wei Wei tunai hasrat kanak-kanak

Pengacara rancangan Finding Angels, Chan Wei Wei mengakui perayaan kali ini lebih bermakna apabila dapat merealisasikan impian seorang kanak-kanak dalam program rancangan tersebut.

Jelas Wei wei, dia tersentuh apabila seorang kanak-kanak meminta agar membantunya memasak untuk keluarga pada Tahun Baru Cina ini.

“Untuk program khas Tahun Baru Cina, kami membantu seorang kanak-kanak yang mana keluarga mereka hidup dalam kemiskinan. Dia meminta kami agar merealisasikan impian untuk memasak untuk keluarganya.

“Biarpun impiannya mudah namun saya gembira kerana dapat melihat dia tersenyum apabila hasratnya pada Tahun Baru Cina ini telah terlaksana,” katanya.

Sementara itu, Wei Wei yang bakal bercuti panjang pada Tahun Baru Cina ini merancang untuk menyambutnya di luar negara bersama keluarga.

“Kami merancang untuk bercuti ke luar negara, namun pada Hari Raya pertama saya akan menyambutnya di Pulau Pinang bersama keluarga mertua dan kemudian barulah kami merancang untuk bercuti ke luar negara.

“Selain ambil peluang untuk ke luar negara kerana cuti untuk perayaan ini agak panjang dan ini sahaja masa yang ada untuk membawa keluarga bercuti,” kata anak jati Johor Baru ini.

Foto SAMUEL ONG Lokasi ONE WORLD HOTEL, BANDAR UTAMA, PETALING JAYA, SELANGOR.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan