'Michael', Ubat Kerinduan Peminat MJ - Berita Hiburan | mStar

'Michael', Ubat Kerinduan Peminat MJ

Diterbitkan: Isnin, 15 November 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Kulit album terbaru Michael Jackson berjudul Michael bakal dipasarkan pada 14 Disember ini.
Kulit album terbaru Michael Jackson berjudul Michael bakal dipasarkan pada 14 Disember ini.

SEMBILAN tahun berselang selepas kali terakhir muncul dengan album studio Invincible (2001), raja pop dunia Michael Jackson kembali dengan album terbaru berjudul Michael bagi mengubati kerinduan jutaan peminatnya di seluruh dunia.

Album yang bakal menjengah pasaran pada 14 Disember ini cukup istimewa kerana ia bukan saja memuatkan lagu-lagu terbaru yang belum pernah diterbitkan, malah ia juga merupakan satu perkongsian rasa Jackson bersama para peminat.

Bagi menyemarakkan kemunculan album studio ke-11 itu, single Breaking News yang dirakamkan di New Jersey pada 2007 sedang dipromosikan di internet dan boleh didengar menerusi laman web rasmi http://breakingnews.michaeljackson.com/ROW/.

Lagu single rasmi pertama untuk album yang memuatkan 10 lagu itu, Hold My Hand akan dipasarkan pada 15 November ini.

Peminat yang ingin mendapatkan album Michael boleh membuat tempahan awal menerusi laman web rasmi, www.michaeljackson.com.

Menariknya, kulit album terbaru ini memaparkan lukisan oleh Kadir Nelson yang dihasilkan pada tahun 2009. Lukisan minyak oleh pelukis tersohor ini menceritakan tentang saat-saat kegemilangan dan individu-individu penting dalam hidup Jackson sepanjang hayatnya.

Pemilik nama sebenar Michael Joseph Jackson ini dilahirkan pada 29 Ogos 1958 dan meninggal dunia pada 25 Jun 2009 pada usia 50 tahun.

Memulakan karier nyanyian pada 1964, penyanyi kelahiran Gary, Indiana, Amerika Syarikat ini menyertai adik-beradiknya sebagai penyanyi utama kumpulan The Jackson 5.

Jackson mengorak langkah sebagai penyanyi solo pada 1971 dan tampil dengan album solo pertama Got To Be There pada tahun yang sama.

Album Thriller (1982) melakar rekod tersendiri sebagai album terlaris penyanyi itu apabila terjual lebih 100 juta unit di seluruh dunia.

Sepanjang hayatnya, bapa kepada Prince Michael, Prince Michael II dan Paris Jackson ini telah menerima pelbagai jenis penganugerahan dan jualan album yang mencecah 750 juta unit di seluruh dunia.

Antara pengiktirafan yang diterimanya termasuk pengurniaan Hollywood Walk of Fame pada 1980 (bersama The Jackson 5) dan 1984 (sebagai penyanyi solo), anugerah Penyanyi Lelaki Terlaris Abad ke-20, 13 Anugerah Grammy dan 24 Anugerah Muzik Amerika (American Music Awards), selain 13 lagu singles yang menduduki tangga pertama dalam carta.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan