Umie Aida Kempen Untuk Wanita Mangsa AIDS - Berita Hiburan | mStar

Umie Aida Kempen Untuk Wanita Mangsa AIDS

Diterbitkan: Khamis, 21 Oktober 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Umie Aida mengutip sumbangan untuk disalurkan kepada Majlis Aids Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra, Rabu.
Umie Aida mengutip sumbangan untuk disalurkan kepada Majlis Aids Malaysia di Pusat Dagangan Dunia Putra, Rabu.

PETALING JAYA: Pelakon Datin Umie Aida,37, mahu wanita yang dijangkiti HIV agar tidak menyisihkan diri sebaliknya berani untuk mendapatkan rawatan di hospital-hospital yang disediakan untuk mereka secara percuma.

Umie berkata, beliau amat simpati dengan nasib wanita yang dijangkiti penyakit berkenaan apatah lagi yang berpunca daripada perbuatan suami masing-masing.

“Saya mahu wanita yang dijangkiti HIV akibat perbuatan suami mereka agar menjadi wanita yang tabah dan tidak malu untuk mendapatkan perlindungan serta kaunseling daripada pihak hospital,” katanya yang dihubungi mStar Online di sini, Rabu.

Umie antara artis yang dilantik menjadi duta oleh Majlis AIDS Malaysia dan berperanan melakukan kempen untuk menyalurkan nasihat kepada wanita-wanita yang dijangkiti penyakit berkenaan yang berpunca daripada perbuatan suami masing-masing.

Bagi menjayakan kempen itu, Umie turut dijemput memberi penerangan mengenai gejala penyakit itu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), semalam selama sejam bermula pukul 3 petang.

Kempen itu diadakan sempena persidangan Umno yang berlangsung dari 19 hingga 23 Oktober ini.

Selain Umie, artis-artis lain yang dilantik menjadi duta oleh majlis itu ialah Datuk Siti Nurhaliza, Fahrin Ahmad, Winnie K dan Dayang Nurfaizah.

Sebagai duta Majlis Aids Malaysia, Umie turut meminta orang ramai agar terus menyalurkan sumbangan bagi membolehkan majlis itu menubuhkan rumah perlindungan yang dapat berfungsi untuk membekalkan kerjaya kepada wanita-wanita tersebut.

“Saya berharap seluruh rakyat Malaysia dapat membantu Majlis Aids Malaysia untuk menyalurkan sumbangan kerana dengan bantuan itu kita dapat membantu mereka yang kurang bernasib baik tanpa mengira agama atau bangsa,’ katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan