Isteri Arwah Din Beramboi Sayu Sambut Ramadan Tanpa Suami - Berita Hiburan | mStar

Isteri Arwah Din Beramboi Sayu Sambut Ramadan Tanpa Suami

Diterbitkan: Rabu, 1 September 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Pak Nil menghiburkan anak-anak dan balu Allahyarham Din Beramboi, Suhaini Che'man (paling kanan) semasa rakaman Era TV 1Malaysia di Hotel Renaissance, Kuala Lumpur, baru-baru ini. - Foto THE STAR Oleh RICKY LAI
Pak Nil menghiburkan anak-anak dan balu Allahyarham Din Beramboi, Suhaini Che'man (paling kanan) semasa rakaman Era TV 1Malaysia di Hotel Renaissance, Kuala Lumpur, baru-baru ini. - Foto THE STAR Oleh RICKY LAI

BALU kepada Allahyarham Mior Ahmad Fuad Mior Badri (Din Beramboi), Suhaini Che'Man mengakui arwah suaminya merupakan individu yang paling mengambil berat kebajikan mereka sekeluarga pada bulan Ramadan.

"Pada bulan Ramadanlah dia akan bertungkus lumus memastikan keperluan berpuasa terlaksana. Misalnya kalau saya tak sihat atau tak sempat masak, dia akan tentukan apakah menu berbuka pada hari itu.

"Arwah memang selalu memasak di rumah dan sukakan masakan kampung," katanya kepada mStar Online.

Menurut Suhaini, arwah tidak pernah berbuka puasa berjauhan dengan mereka sekeluarga.

Ini kerana katanya, sesibuk mana sekalipun, arwah tetap akan balik ke rumah pada waktu petang walaupun hanya tinggal lima minit sebelum sampai waktu berbuka puasa.

Jelasnya lagi, arwah juga selalunya akan menolak mana-mana jemputan yang tidak membenarkan dia membawa ahli keluarga bersama kerana enggan terlepas peluang berbuka puasa bersama.

"Sekiranya jemputan itu amat penting dan tidak dapat ditolak, arwah akan membawa kami sekeluarga ke pasar raya yang terletak berdekatan. Lepas itu, dia akan mencari kami," katanya dalam nada sayu mengimbas kenangan bersama Allahyarham.

Suhaini mengakui dia masih terasa kehilangan arwah suaminya terutama pada bulan yang mulia ini.

Selepas kehilangan suami tercinta, dia yang kini menganggur menjalankan perniagaan membuat kuih-muih dan hamper secara serius.

"Jika dulu tak serius, sekarang kena serius. Misalnya dulu, arwah meminta saya menyiapkan 20 buah hamper untuk diserahkan kepada kawan-kawan. Sekarang saya menyiapkannya untuk dijual bagi mencari nafkah," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan