Inspektor Polis Saksi Ameng Jalani Ujian Saringan Awal Air Kencing - Berita Hiburan | mStar

Inspektor Polis Saksi Ameng Jalani Ujian Saringan Awal Air Kencing

Diterbitkan: Selasa, 17 Ogos 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Penyanyi kumpulan Spring Wan Aminuddin Wan Ismail atau Ameng ketika hadir ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, hari ini. - Foto THE STAR Oleh RAJA FAISAL HISHAN
Penyanyi kumpulan Spring Wan Aminuddin Wan Ismail atau Ameng ketika hadir ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur, hari ini. - Foto THE STAR Oleh RAJA FAISAL HISHAN

KUALA LUMPUR: Seorang saksi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini bahawa beliau sendiri menyaksikan penyanyi kumpulan Spring, Wan Aminuddin Wan Ismail atau lebih dikenali sebagai Ameng menjalani ujian saringan awal air kencing untuk pengesanan dadah.

Pegawai Penyiasat di Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul Insp Mohamad Nizan Mohamad Nor, 29, yang merupakan saksi keempat kes itu, turut memberitahu mahkamah bahawa beliau ada memerhatikan Ameng ketika penyanyi itu kencing.

"Kedudukan saya dalam dua kaki di belakang Detektif Koperal Norazman Mohamed ketika tertuduh membuang air kencing dan saya menyaksikan sendiri tertuduh kencing ke dalam botol plastik yang diberikan kepadanya. Kami turut mengiringi tertuduh ke tandas untuk membuang air kencing," katanya.

Mohamad Nizan berkata beliau sendiri yang "seal" botol itu di hadapan tertuduh selepas ujian saringan air kencing dilakukan dan beliau telah mengarahkan Norazman untuk menyerahkan barang kes kepada Penolong Pegawai Penyiasat Sjn Halimi Jarkasi.

Ketika disoal peguam Kamarul Zaman Abdul Rahman, yang mewakili Ameng, siapa yang menulis butiran pada label botol itu, Norazman berkata: "Lans Koperal Zaidi yang menulis butiran pada label itu dan saya nampak dia (Zaidi) menulis butiran pada label itu".

Mohamad Nizan juga memberitahu mahkamah bahawa dia tidak ingat siapa yang melekatkan label itu pada botol yang mengandungi air kencing tertuduh, namun beliau tidak bersetuju dengan cadangan Kamarul Zaman bahawa label itu tidak dilekatkan di hadapan tertuduh.

Perbicaraan di hadapan Majistret Zaki Asyraf Zubir akan bersambung esok.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Alias.

Pada 12 Mei lepas, Ameng, 41, mengaku tidak bersalah atas tuduhan memasukkan dadah jenis ganja ke dalam badannya di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul pada pukul 3.45 petang 2 April.

Penyanyi itu diikat jamin RM3,500 dengan seorang penjamin.

Ameng, yang popular dengan lagu "Bourgenvilla" dan "Sampai Hati", didakwa mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya dan boleh didenda tidak lebih RM5,000 atau penjara sehingga dua tahun, jika sabit kesalahan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan