Dayang Mahu Hentikan Stigma Terhadap Pengidap HIV - Berita Hiburan | mStar

Dayang Mahu Hentikan Stigma Terhadap Pengidap HIV

Diterbitkan: Sabtu, 27 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IBARAT impian menjadi kenyataan kepada selebriti popular tanah air yang juga merupakan Selebriti Sokongan Riben Merah, Dayang Nurfaizah apabila Majlis AIDS Malaysia menerusi badan khas iaitu Yayasan Aids Malaysia (YAM) mendekatinya dan mengusulkan cadangan berkenaan majlis ‘Makan Malam Amal Dayang Nurfaizah’.

Impian itu akan direalisasikan pada 28 Mac ini, pukul 8 malam bertempat di One Bangsar Ballroom, Bangsar Seafood Garden Restaurant, Jalan Ara, Bangsar Baru, Kuala Lumpur.

Tema yang diangkat oleh United Nation bagi menjayakan sambutan Hari Wanita peringkat Antarabangsa 2010 adalah ‘Kesamaan hak, peluang bersama: Kemajuan untuk semua’.

Ini dilihat selari dengan komitmen Dayang terhadap golongan wanita yang dijangkiti dan terjejas dengan HIV dan AIDS.

Majlis ‘Makan Malam Amal Dayang Nurfaizah’ adalah bagi meraikan wanita Malaysia bersempena dengan Hari Wanita Sedunia 2010 yang kebiasaannya disambut pada 8 Mac setiap tahun.

Majlis itu turut dirasmikan oleh Penaung YAM, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor. Untuk itu, kutipan dana menerusi Makan Malam Amal itu akan disalurkan kepada YAM.

Meraikan wanita pada Majlis Makan Malam Amal merupakan satu peluang buat Dayang bagi membantu YAM dalam mengumpul dana untuk membiayai rawatan, penjagaan dan program sokongan yang akan disalurkan kepada wanita dan kanak-kanak yang hidup dengan HIV di mana golongan itu paling terjejas terutamanya secara mental dan emosi.

“Saya amat berbesar hati sebaik sahaja YAM mendekati saya memberitahu tentang kerjasama yang akan dijalinkan iaitu selaku Selebriti Sokongan Riben Merah.

“Saya beranggapan penglibatan saya ini adalah bagi memikul tanggungjawab selaku selebriti dan juga sebagai rakyat Malaysia bagi membantu sebaik mungkin mereka yang benar-benar memerlukan.

“Alhamdulillah, dengan bakat yang Tuhan kurniakan kepada saya, secara tidak langsung saya mampu membantu meningkatkan kesedaran bagi menghentikan stigma dan diskriminasi terhadap pengidap HIV,” kata Dayang pada majlis sidang media baru-baru ini.

Dayang memberitahu lagu terbarunya yang berjudul Ku Temu Cinta akan menjadi lagu tema majlis itu, yang akan dimuatkan dalam album terbarunya.

Lirik dan lagu ini sememangnya mempunyai maksud yang cukup mendalam, mempunyai tarikannya tersendiri dan boleh dikatakan mampu memberi impak yang cukup kuat kepada pendengar.

Bagi menonton persembahan eksklusif Dayang sambil beramal, penjualan meja di buka pada harga RM5,000 dan RM10,000 yang menempatkan seramai 10 tetamu bagi setiap satu meja.

Untuk keterangan lanjut tentang penjualan meja, sila hubungi Azrina Shireen di talian 03-40451033 atau layari laman web www.mac.org.my.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan