Que Haidar Pentingkan Disiplin Sebagai Jurulatih Drama AF8 - Berita Hiburan | mStar

Que Haidar Pentingkan Disiplin Sebagai Jurulatih Drama AF8

Diterbitkan: Jumaat, 12 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Que terkejut apabila dipilih sebagai guru drama AF8. - Foto The Star oleh KEVIN TAN
Que terkejut apabila dipilih sebagai guru drama AF8. - Foto The Star oleh KEVIN TAN

SIAPA sangka Akademi Fantasia musim kelapan (AF8) turut membuat kejutan dengan memilih Que Haidar sebagai jurulatih drama bagi rancangan itu.

Bagi aktor berbakat ini, kepercayaan yang diberikan oleh pihak ASTRO kepadanya untuk membimbing pelajar-pelajar AF8 sebagai jurulatih drama membuktikan dirinya kini diiktiraf sebagai pelakon yang berkebolehan.

"Mula-mula dapat tawaran itu, saya rasa terperanjat. Tapi selepas difikirkan kembali, saya rasa begitu teruja sekali.

"Walau apa pun, saya rasa ia adalah satu penghargaan buat diri saya kerana pihak Astro memberi kepercayaan sepenuhnya kepada saya," ujarnya selepas majlis Sidang Media dan Pengumuman Rasmi Pengetua, Pengacara, dan Tenaga Pengajar AF8, di Hotel Hilton, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Walaupun sibuk dengan kariernya sebagai pelakon, Que dengan penuh yakin memberitahu akan menggalas tanggungjawab yang diberikan itu dengan bersungguh-sungguh.

"Kalau ikutkan, kerja saya memang sibuk tapi saya akan menjadi seorang guru yang terbaik buat pelajar-pelajar saya.

"Saya akan berkongsi pengalaman dengan mereka sebagai pelakon dan turut mengaplikasikan apa yang saya pernah belajar semasa di Akademi Seni Kebangsaan (ASK) suatu masa dulu," kata Que, yang berusia 31 tahun.

Ditanya mengenai caranya yang tersendiri untuk melatih pelajar-pelajarnya, Que memberitahu, dia akan mementingkan disiplin dan ketegasan semasa melatih pelajar-pelajarnya.

"Saya sudah pun diberi silibus untuk sesi saya dan saya yakin dengan pengalaman lebih kurang 13 tahun dalam bidang lakonan, saya boleh memberi tunjuk ajar dan berkongsi pengalaman dengan pelajar saya.

"Tapi susah nak cakap juga, kerana saya belum bertemu dengan pelajar-pelajar AF8," ujar ayah kepada Puteri Ratu Haidar ini.

Berkat usaha dan bakat yang dimiliki pelakon yang semakin meningkat naik ini, Tengku Iskhan Shah Tengku Haidar atau Que Haidar membuktikan dirinya setaraf dengan pelakon-pelakon terkenal tanah air.

Menurut suami kepada koreografer Linda Jasmine Hashim ini, dia tidak menafikan perasaan gementarnya untuk memulakan tugasannya itu selain tiada pengalaman bekerja dengan Norman (KRU).

"Saya rasa sedikit gementar, mungkin tiada pengalaman bekerja dengan Norman, tapi saya tetap akan jalankan tanggungjawab itu dengan baik," katanya.

Que turut menjelaskan mengenai bayaran yang diterimanya itu setimpal dengan tugasan yang dipertanggungjawabkan kepadanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan