Sanggup Berhabis RM70,000 Untuk Lagu Runut - Berita Hiburan | mStar

Sanggup Berhabis RM70,000 Untuk Lagu Runut

Diterbitkan: Sabtu, 9 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Pelakon dan warga kerja Lu Pikirlah Sendiri De Movie - Foto The Star oleh MOHD SAHAR MISNI
Pelakon dan warga kerja Lu Pikirlah Sendiri De Movie - Foto The Star oleh MOHD SAHAR MISNI

SYARIKAT produksi SDAF Pictures Sdn Bhd yang baru berjinak-jinak dalam bidang penerbitan filem sanggup berhabis sehingga RM70,000 semata-mata untuk mendapatkan himpunan lagu-lagu yang berkualiti dan bersesuaian untuk dimuatkan dalam album runut bunyi filem sulung mereka, Lu Pikirlah Sendiri De Movie (LPSDM) arahan pengarah baru, Aminah Rhapor.

Album runut yang mengandungi 6 buah lagu baru hasil sentuhan Taja daripada kumpulan indie popular, Meet Uncle Hussain (MUH) dianggarkan memakan kos sebanyak RM70,000.

Bercerita mengenai pemilihan Taja MUH untuk penghasilan lagu-lagu tema filem ini, Aminah berkata, penglibatan MUH dalam projek filem ini berlaku tanpa dirancang.

"Pada asalnya, ketika filem itu sudah siap, penyunting filem ini, Mat Salleh Mat Desa telah menggunakan lagu-lagu popular kumpulan MUH bagi mendapatkan mood dan menjiwai filem itu ketika proses suntingan.

"Kami mendapati muzik MUH amat bersesuaian dengan penceritaan filem LPSDM, lantas saya mula berunding dengan Taja bagi mendapatkan khidmatnya. Ketika mula-mula bertemu Taja, saya minta dia cipta tiga buah lagu baru yang bersesuaian dengan plot LPSDM.

"Taja mencipta setiap lagu mengikut perjalanan ceritanya. Kemudian, apabila lagu-lagu tersebut sudah siap dan kami dapati ia sangat sesuai dengan LPSDM, saya minta Taja cipta tiga lagu lagi untuk menghiasi filem ini.

"Ternyata hasilnya amat memuaskan. Semua lagu ciptaan Taja amat bersesuaian dengan babak-babak tertentu filem itu. Saya sangat gembira dengan lagu-lagu yang dimuatkan dalam album runut bunyi filem ini," kata pengarah yang pernah bergelar Penolong Pengarah filem Baginda dan Wayang.

Taja yang turut ditemui di majlis pelancaran lagu-Lagu dan laman Web filem LPSDM, di Istana Budaya baru-baru ini, berkata, idea penghasilan lagu tema untuk sebuah filem bukanlah sesuatu yang asing di industri perfileman barat terutamanya di Hollywood. Namun, situasi itu jarang berlaku pada pembikinan filem tempatan disebabkan batasan kreativiti atau kewangan.

Lantas, apabila dipertanggungjawabkan untuk mengemudi aspek muzik LPSDM termasuklah scoring dan lagu-lagu temanya, dia begitu teruja untuk menggunakan peluang dan kepercayaan yang diberi bagi menghasilkan lagu-lagu yang bersesuaian dan dapat membantu menghidupkan jalan cerita.

"Saya cuba untuk hasilkan lagu-lagu yang bukan sahaja bersesuaian, malah dapat memikat pendengar.

"Selain itu, peluang untuk menerbitkan lagu-lagu tema filem ini juga adalah platform terbaik untuk saya tarik artis-artis baru seperti MUH, L.Danielle dan Mila, sama-sama memberikan impak kepada filem ini.

"Kami ingin memeriahkan filem ini melalui lagu-lagu yang dihasilkan dan berharap agar lagu-lagu baru ini mampu memberi impak dan meninggalkan kesan kepada penonton yang menonton filem ini kelak," ujar Taja penuh teruja.

Selain MUH, artis lain yang terlibat ialah bekas vokalis MUH, Azlan, pendatang baru kumpulan L.Danielle dan bintang genit, Mila. Enam lagu baru yang dimuatkan termasuklah Mula oleh MUH feat. Azlan, Tandus oleh MUH, Bulan oleh Mila; Harapan Palsu (Dengan Wajah Kau Berkata), Tak Keseorangan dan Plastik Retorik oleh kumpulan L.Danielle.

Kesemua enam lagu itu adalah hasil nukilan Taja MUH. Selain bertindak sebagai komposer lagu, Taja turut bertanggungjawab selaku pengarah muzik filem romantik komedi ini.

Menurut Aminah, strategi itu digunakan oleh pihak produksi LPSDM dengan harapan lagu-lagu yang bersesuaian dengan selera muzik semasa ini, mampu untuk menarik penonton apabila ia menjengah pawagam bermula 11 Februari depan.

Sambil mengharapkan tuah akan menyebelahi usaha sulung produksi yang rata-ratanya dibarisi oleh pelakon, pengarah, penerbit dan kru yang buat pertama kali terlibat dalam projek ini, Aminah berkata, dia dan seluruh tenaga kerja LPSDM berharap agar filem itu akan mendapat sambutan yang memberangsangkan daripada peminat filem Melayu.

Filem yang berjudul Biarkan Kami Bercinta pada asalnya, bagaimanapun ditukarkan kepada Lu Pikirlah Sendiri De Movie setelah pihak produksi mendapati judul baru itu lebih menarik dan memberi impak kepada masyarakat.

Memandangkan judul baru itu sama seperti judul sebuah program di Astro Prima yang melibatkan bintang utamanya, Nabil, pihak produksi lantas memutuskan untuk menambah perkataan 'De Movie' di hujung tajuk 'Lu Pikirlah Sendiri' bagi mengelakkan sebarang kekeliruan atau salah faham.

Bagaimanapun, penggunaan tajuk 'Lu Pikirlah Sendiri' itu digunakan hanya setelah berbincang dengan empunya asal perkataan sebut, iaitu Nabil sendiri yang mempopularkan perkataan tersebut ketika terlibat dengan program Raja Lawak, dua tahun lalu.

Filem komedi romantik ini bukan sahaja sarat dengan elemen percintaan, malah turut menyelitkan mesej kasih sayang adik-beradik dan kekeluargaan.

Selain Puteri Sarah Liyana dan Nabil, LPSDM turut dibarisi Mila, kumpulan Meet Uncle Hussain, Zizan Raja Lawak, Vanida Imran, Liza Othman, Zaibo dan ramai lagi.

Maklumat lanjut mengenai LPSDM boleh diperolehi dengan melayari laman web rasmi filem itu di www.lupikirlahsendiri.com.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan