TV9 Cari Jaguh Badminton Negara - Berita Hiburan | mStar

TV9 Cari Jaguh Badminton Negara

Diterbitkan: Isnin, 28 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Dari kiri: Alice, Rozaina, Ahmad Idris (BAM), Salleh Swandi (jurulatih)  dan Datuk Seri Farid.
Dari kiri: Alice, Rozaina, Ahmad Idris (BAM), Salleh Swandi (jurulatih) dan Datuk Seri Farid.

KITA telah menyaksikan bagaimana sukan badminton berjaya mengharumkan nama Malaysia di persada sukan antarabangsa.

Malah lebih membanggakan apabila sukan badminton ini juga berjaya membuka mata dunia tentang betapa hebatnya pemain-pemain Malaysia terutamanya ketika berjaya menjulang Piala Thomas pada tahun 1992, All England 2003 (perseorangan) dan 2007 (beregu) dan pingat perak pada Sukan Olimpik 2008.

Satu fenomena baru badminton kini bermula... Bersempena kejohanan Piala Thomas 2010 yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada bulan Mei ini, TV9 bersama penaja bersama Yonex dan dengan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) akan membawakan sebuah program realiti badminton terbaru iaitu JAGUH.

Program realiti badminton JAGUH ini dirasmikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad Datuk Seri Farid Ridzuan dan dihadiri oleh Pegawai Persatuan Badminton Malaysia Ahmad Idris; jurulatih kebangsaan Salleh Swandi; Ketua Pengurusan Penjenamaan Kumpulan TV9, Rozaina Zainul Abidin; dan Pengurus Promosi Sunrise Sports Sdn Bhd (Yonex) Alice Lee.

JAGUH merupakan program realiti badminton pertama dan julung kali di Malaysia, malah, mungkin juga di dunia! Kehadiran program realiti ini dijangka dapat menghangatkan lagi demam Piala Thomas. Bersesuaian dengan matlamat TV9 dalam usaha mencari bakat muda kerana untuk melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kehadiran JAGUH dirasakan tepat pada masanya dan dijangka dapat menyemarak dan meningkatkan semangat kesukanan di kalangan rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama di samping mengeratkan lagi ikatan 1 Malaysia. Dengan wujudnya program seumpama ini, diharap TV9 dapat turut membantu menyemarakkan lagi minat serta sokongan orang ramai dan seterusnya memberi tuah buat Malaysia untuk merampas semula Piala Thomas!

Selepas pencapaian nama-nama besar dalam dunia badminton negara seperti Misbun, Razif, Jalani, Rashid, Cheah Soon Kit, Soo Beng Kiang, Roslin Hashim dan kini wira-wira baru seperti Datuk Lee Chong Wei, Hafiz Hashim, Zakry Abdul Latif, Fairuzizuan Mohd Tazari, Koo Kim Keat & Tan Boon Heong kini menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan bakat pemain-pemain pelapis berkaliber terus dilahirkan. Dengan adanya program seperti JAGUH, TV9 berharap ia dapat dijadikan salah satu platform terbaik mencungkil bakat muda.

Program realiti badminton JAGUH terbuka kepada kanak-kanak lelaki berusia antara sembilan hingga 11 tahun sahaja. Ujibakat akan diadakan pada 26 Disember (Sabtu) ini bertempat di Kompleks Sukan Kampung Pandan bermula seawal jam 8 pagi.

Sesi ujibakat ini amat istimewa kerana ia diadili oleh jurulatih-jurulatih dari BAM sendiri dengan diketuai oleh Kwan Yoke Meng (antara pemain perseorangan utama skuad badminton Malaysia yang memenangi Piala Thomas pada 1992) selaku ketua jurulatih.

Beliau merupakan antara jurulatih tersohor Malaysia yang akan dibantu oleh tiga lagi jurulatih berpengalaman yang lain iaitu Koah Kar Lin, Salleh Swandi dan Shanker Annamalai.

Program realiti sukan ini memberi peluang kepada pemain-pemain cilik untuk menunjukkan bakat dan mengikuti jejak langkah idola mereka di peringkat antarabangsa pada masa hadapan.

Hanya lapan peserta terbaik sahaja yang akan dipilih dan seterus mengikuti latihan intensif di bawah program realiti badminton JAGUH dan seterusnya hanya seorang yang berjaya bergelar JAGUH.

JAGUH diterajui oleh Penerbit Eksekutif Baskaran Krishnakutty dan penerbit Wahyu Nursubiyakto.

Pastikan anda bersama kami untuk mengikut perkembangan lanjut program JAGUH dari masa ke semasa di TV9.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan