Inul risau berat badan naik macam sumo - Berita Hiburan | mStar

Inul risau berat badan naik macam sumo

Diterbitkan: Isnin, 28 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Berat badan Inul naik secara mendadak selepas melahirkan anak perempuannya.
Berat badan Inul naik secara mendadak selepas melahirkan anak perempuannya.

SETELAH melahirkan putrinya, berat badan Inul Daratista naik begitu mendadak sekali. Disebabkan berat badan yang begitu ketara, penyanyi dangdut terkenal dari Indonesia itu merasakan dirinya seperti seorang sumo hinggakan suaminya pun enggan mendekatinya.

"Sekarang sudah tidak segemuk pada mula-mula melahirkan. Waktu itu saya rasa seperti seorang sumo sampai Adam (suami) enggan dekat," ujar Inul ketika diwawancara oleh media Indonesia baru-baru ini.

Walaupun begitu, Inul tetap bersyukur kerana tawaran menyanyi tidak putus-putus datang. Malah, sebaik habis lebaran, dia terus mendapat 'offer' menyanyi di Jawa Timur.

Khabarnya juga, diam-diam Inul ke Malaysia untuk menghibur WNI Agustusan di Kedutaan Indonesia di Kuala Lumpur.

Inul Daratista yang baru saja berlibur di kampungnya Pasuruan, Jawa Timur amat teruja dengan lebaran tahun ini. Niat utama untuk bersedekah dengan warga kampung dan sanak saudara dapat ditunaikan sambil memperkenalkan puteranya, Yusuf Ivander Damares yang belum sempat melihat anaknya sejak dilahirkan.

"Kalau di Jakarta beramal dengan Rp 100 juta tidak kelihatan. Tapi di kampung banyak bermanfaat untuk ramai orang," jelas Inul Daratista dan suaminya yang berkumis tebal, Adam Suseno. Pasangan ini ternyata begitu bahagia seklai sejak kehadirannya anak sulung mereka setelah menanti 13 tahun lamanya.

Walaupun kurang tidur, kebahagiaan hadirnya, anak tabung uji yang dibayar begitu mahal sekali ternyata membuahkan bahagia yang tidak terucap dengan kata-kata.

"Memanglah penat dan sekarangpun bayi saya bisa bangun bila-bila saja. Gara-garanya, saya juga terjejas pola tidurnya tapi saya ikhlas dan senang saja kerana ini kurnia,"kata Inul yang sudang berusaha keras untuk menguruskan badannya yang nampak montel sekarang.

Inul Daratista juga sangat hati-hati menjaga putera pertamanya, Yusuf Ivander Damares yang dikurniakan Allah melalui proses panjang dan mahal.

Walaupun menggunakan khidmat pengasuh anak untuk menjaga anaknya yang dilahirkan melalui proses panjang dan mahal, yang pasti Yusuf tetap dalam pengawasannya.

"Pengasuh hanya menjaga seperlunya dan hanya sampai jam 9 malam saja. Tetap yang utama ialah saya. Saya kan, ibunya. Saya menyusuinya," kata Inul.

Inul rela menghabiskan seluruh waktunya untuk putera pertamanya. "Konsentrasi, kewajiban dan tanggung jawab sebagai seorang ibu makanya saya belum kepingin nambah lagi. kalau pun mahu tambah, mungkin 6 bulan lagi," kata penyanyi yang sering mencetus kontroversi dengan aksi dangdutnya yang seksi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan