KRU Studios perjelas isu kontroversi 'Enigmatic Malaysia' - Berita Hiburan | mStar

KRU Studios perjelas isu kontroversi 'Enigmatic Malaysia'

Diterbitkan: Jumaat, 28 Ogos 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SIRI dokumentari 'Enigmatic Malaysia' terbitan KRU Studios dan diberikan hak penyiarannya kepada Discovery Channel di 21 buah negara telah menimbul kontroversi di kalangan media Indonesia baru-baru ini.

Salah faham itu tercetus kerana 'promo' yang disunting oleh pihak Discovery Networks Asia-Pacific untuk mempromosikan siri dokumentari tersebut yang turut menonjolkan gambar tarian Pendet (dari Bali, Indonesia) dan telah disalahertikan sebagai iklan mempromosi industri pelancongan Malaysia diperingkat antarabangsa.

Gambar tarian Pendet ini telah diperolehi oleh Discovery daripada pihak ketiga dan bukannya dari pihak KRU Studios sendiri.

"Pihak kami telah memaparkan sejenis tarian Jawa (bukan tarian Pendet) didalam salah satu siri dokumentari tersebut yang berjudul “Batik”.

"Segmen ini menceritakan asal-usul Batik yang dikatakan berasal dari kalangan keluarga Diraja Jawa beratus-ratus tahun dahulu sebelum melalui proses evolusi dan berubah menjadi Batik yang beridentitikan Malaysia.

"Sebagai ilustrasi kreatif, segmen ini telah dilakonkan semula dan turut menyelitkan tarian tersebut. Walaubagaimanapun, visual yang dipaparkan didalam 'promo' terbitan Discovery itu bukan dari visual arkib kami.

"Malah skop penceritaan juga adalah terjurus kepada pembuatan Batik dan bukannya berkenaan sebarang tarian," kata Norman Abdul Halim selaku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan KRU Studios.

Difahamkan, pihak Discovery telah menamatkan penyiaran 'promo' tersebut dan akan menggantikannya dengan 'promo' yang baru serta mengeluarkan gambar penari tarian Pendet yang telah mencetuskan kontroversi ini.

Pihak Discovery juga telah menggeluarkan kenyataan akhbar dan kekesalan mereka berkenaan isu ini.

Pihak KRU Studios juga telah membuat penjelasan berhubung perkara ini melalui satu temuramah siaran langsung di TV One, Indonesia pada 24 Ogos lalu bersama Menteri Kebudayaan dan Pariwisata Indonesia, Bapak Jero Wacik dan kepada Duta Besar Republik Indonesia di Malaysia pada 25 Ogos.

KRU Studios berasa kesal kerana niat ikhlas mereka untuk menyatakan asal-usul Batik telah disalahertikan dan diekploitasikan menjadi isu sensitif didalam hubungan diplomatik di antara Malaysia dan Indonesia.

Namun begitu, salah satu episod dokumentari “Enigmatic Malaysia” berjudul “Melakan Portuguese” telah memenangi salah satu anugerah di Bali International Film Festival tahun lalu.

Siri dokumentari “Enigmatic Malaysia” kini disiarkan secara eksklusif di Discovery Channel dan turut memaparkan judul-judul lain termasuk “Keris”, “Bajau Laut”, “Kellie’s Castle”, “Wau” dan “Melakan Portuguese”.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan