Rosyam: Lakonan Iqbal macam kayu dulu.... - Berita Hiburan | mStar

Rosyam: Lakonan Iqbal macam kayu dulu....

Diterbitkan: Selasa, 18 Ogos 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BARISAN PELAKON YANG ROSYAM NOR CARI...(dari kiri) Wanina, Reza, Iqbal, Indera dan Nabila. -foto THE STAR oleh DARRAN TAN
BARISAN PELAKON YANG ROSYAM NOR CARI...(dari kiri) Wanina, Reza, Iqbal, Indera dan Nabila. -foto THE STAR oleh DARRAN TAN

LATAR belakangnya pelakon dan penyanyi sambilan. Dia juga pernah membuat persembahan teater di bawah pelakon hebat seperti Fauziah Nawi.

Kesemua resume itu bagaimanapun tidak dijadikan bekalan oleh Muhammad Iqbal Mazlan, 20, dalam meniti laluan program realiti 'Pilih Kasih' demi bergelar seorang pelakon.

Sifat merendah diri ditambah kesediaan Iqbal menimba ilmu ternyata berbaloi. Ahad lalu, Iqbal dinobatkan sebagai juara 'Pilih Kasih' musim pertama.

"Saya kena jadikan saya kosong-kosong. Saya kena jadi semut balik walaupun saya jadi seekor lipas untuk bersama dengan mereka.

"Dan saya datang untuk Pilih Kasih minggu pertama dengan keadaan zero-zero.. dan start dari zero, saya timba banyak pengalaman dan ilmu.

"Saya tidak sehebat mana pun...Saya bukanlah superstar. Saya masih seorang pelajar yang masih dahagakan ilmu," kata Iqbal pada sidang akhbar selepas Pentas Akhir 'Pilih Kasih' berakhir yang berlangsung di Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad, Senawang, Seremban Ahad lalu.

Dalam sidang akhbar itu, penerbit 'Pilih Kasih', Rosyam Nor menyifatkan lakonan Iqbal sebelum ini sebagai 'kayu'.

"Minta maaf dan terus terang saya katakan - lakonan dia yang pernah keluar adalah "kayu". Saya sendiri tak kenal dia. Saya tak nampak apa kelebihan pada dirinya.

"Kelebihan yang dia bawa hari ini bukan dia seorang. Kelebihan dia hari ini adalah hasil Kak Erma, Rohani Tahir, Along, Amie Maziah dan sebagainya.

"Itulah ilmu yang mereka bagi kat dia, tapi dia pandai mengutip. Daripada kayu menjadi...juara Pilih Kasih hari ini," ujar Rosyam yang menyatakan terdapat banyak peningkatan pada mutu lakonan Iqbal sejak hari pertama hingga hari ini.

Pada peringkat akhir 'Pilih Kasih', Iqbal memegang watak utama dalam tayangan drama pendek bersiri "Mangsa Pemburu".

Lakonan Iqbal begitu menyerlah sehingga ramai meramal dia bakal bergelar juara 'Pilih Kasih' di peringkat awal lagi.

Rosyam turut mengakui Iqbal mendapat skor paling tinggi dalam drama tersebut.

"Dia (Iqbal) berjaya pikat pengarah drama dan penulis skrip untuk menjadikannya pemegang watak utama filem tersebut.

"Kita dah pesan pada semua orang sama ada hero atau heroine, mereka kena tunjuk bakat mereka.

"Jadi, akhirnya dalam drama itu, Iqbal itu adalah hero. Yang lain dah tak boleh pergi dah sebab lakonan macam itu aje," jelas Rosyam.

Dari segi monolog, Rosyam berkata, persembahan Iqbal juga semakin baik dari hari ke hari.

".. dan hari ini pujian besar diberikan kepada Sofian dan Iqbal... Saya nampak dua juri itu banyak memberi markah kepada Iqbal.

"Malah dari segi miming, kami juga kesan miming itu dilakukan betul tak betul... Lepas itu, bila mereka miming, ada tak keluar dari jiwa mereka.. itu semua saya kesan," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan