Program tribut untuk Yasmin Ahmad di TV3 - Berita Hiburan | mStar

Program tribut untuk Yasmin Ahmad di TV3

Diterbitkan: Ahad, 26 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Media Prima Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan bercadang menerbitkan program tribut Yasmin Ahmad bagi memperingati jasa pengarah terkenal itu. -foto MSTAR oleh AU YEONG HOW
Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Media Prima Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan bercadang menerbitkan program tribut Yasmin Ahmad bagi memperingati jasa pengarah terkenal itu. -foto MSTAR oleh AU YEONG HOW

SUBANG JAYA: Stesen TV3 merancang untuk menerbitkan program tribut untuk Allahyarham Yasmin Ahmad bagi mengenang jasa beliau dalam industri hiburan.

Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Media Prima Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan berkata, jasa Allahyarham terlalu besar dan tidak boleh dibilang.

Menurutnya, program tribut itu diharap dapat menyingkap kembali usaha dan hasil kerja Allahyarham untuk tatapan generasi sekarang dan masa depan.

"Kita begitu terasa kehilangan sentuhan Yasmin terutama dalam pengarahan filem dan iklan-iklan komersial yang menyentuh tentang kemanusiaan dan kasih sayang.

"Jasa Allahyarham amat besar dan tidak boleh dibilang," katanya ketika ditemui di tanah perkuburan USJ 22 di sini, sebentar tadi.

Sumbangan besar Allahyarham Yasmin di dalam industri perfileman dapat dilihat di dalam semua filem-filemnya seperti Sepet, Gubra, Mukhsin, Talentime dan drama TV Rabun.

Pada 23 Julai, 2009, pengarah tersohor Yasmin Ahmad, 51, telah rebah ketika membentangkan kertas kerja di Sri Pentas, ibu pejabat stesen televisyen TV3, pada Khamis dan dikejarkan ke hospital berkenaan.

Allahyarham telah menjalani pembedahan otak pada jam 6 petang pada hari yang sama. Namun Yasmin tidak menunjukkans ebarang respon setelah dibedah.

Keadaannya bertambah tenat dan semalam, Yasmin menghembuskan nafasnya yang terkahir dan disahkan meninggal dunia ekoran pendarahan teruk pada otaknya.

Menurut Ahmad Farid, Yasmin adalah seorang yang berani mencari kebenaran dan ikhlas dalam hatinya.

Katanya, Allahyarham tidak teragak-agak menyelitkan kebenaran dalam hasil kerjanya.

"Selain itu, bagi Allahyarham, duit bukan penting, yang penting ialah prinsipal kerana rezeki datang dari Tuhan," kata Ahmad Farid.

Sementara itu, Ahmad Farid mengucapkan terima kasih kepada semua pihak termasuk kawan-kawan, saudara-mara dan media kerana menghadiri pengebumian Allahyarham Yasmin.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan