Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia tetap diteruskan, kata STB - Berita Hiburan | mStar

Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia tetap diteruskan, kata STB

Diterbitkan: Selasa, 30 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IRAMA MAGIS: Kumpulan gamelan dari Bali, 'Sekaa Jaya Jenggala' dijangka menghiburkan para pengunjung RWMF dengan irama merdu dan tenang. - foto STB
IRAMA MAGIS: Kumpulan gamelan dari Bali, 'Sekaa Jaya Jenggala' dijangka menghiburkan para pengunjung RWMF dengan irama merdu dan tenang. - foto STB

KUCHING: Festival Muzik Hutan Hujan Sedunia (RWMF) 2009 di Kampung Budaya Sarawak (SCV), Santubong, dekat sini, pada 10 hingga 12 Julai ini akan tetap diteruskan seperti dijadualkan.

Bagaimanapun, langkah berjaga-jaga termasuk pemeriksaan saringan ke atas peminat muzik dan artis akan dilakukan bagi mencegah sebarang penularan Influenza A(H1N1).

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sarawak (STB) Gracie Geikie berkata lembaga itu bekerjasama rapat dengan Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kesihatan Negeri bagi mematuhi semua arahan dan syor oleh pihak berkuasa kesihatan itu.

Selain pemeriksaan saringan percuma, katanya, pegawai kesihatan juga akan ditempatkan di SCV bagi menyediakan bantuan perubatan dan risalah mengenai wabak selesema itu akan diedarkan serta topeng perlindungan muka akan diberikan kepada pengunjung festival itu.

"Terdapat banyak spekulasi bahawa kami akan membatalkan acara itu berikutan wabak Influenza A(H1N1). Ia tetap diteruskan dan semua persiapan berjalan lancar," katanya pada sidang media di sini semalam.

Geikie juga berkata STB juga menempatkan satu pasukan perubatan di Pusat Peranginan Santubong bagi tetamu STb, artis dan lebih 200 wartawan asing dari media cetak dan elektronik untuk saringan mengesan selesema setiap hari.

RWMF akan diadakan di kaki Gunung Santubong dengan penyertaan empat kumpulan pemuzik tempatan dan 13 kumpulan asing dari Portugal, Chile, Hungary, Finland, New Zealand, Korea Selatan, Amerika Syarikat, Tanzania, Maghribi, Poland, Indonesia dan Perancis.

Geikie yakin penjualan tiket pada festival ini akan melepasi sasaran 24,000 walaupun kebimbingan wabak influenza A(H1N1) dan kelembapan ekonomi global.

"Penjualan tiket menyakinkan. Setakat ini lebih 10,000 tiket telah habis dijual. Penjualan tiket dalam tempoh ini adalah kirakira lapan peratus lebih tinggi berbanding tempoh sama tahun lepas," katanya.

Katanya penjualan tiket di beberapa tempat untuk menyaksikan persembahan selama tiga hari sudah berakhir dan hanya tiket harian berharga RM90 bagi orang dewasa dan RM45 bagi kanakkanak berusia 3 hingga 12 tahun masih dijual.

Katanya, tahun lepas festival itu menarik kirakira 22,000 peminat muzik dan menjana pendapatan sebanyak RM17 juta kepada negeri itu menerusi tempahan bilik hotel, makanan, minuman dan pengangkutan.

"Jumlah kos penganjuran tahun ini adalah kirakira RM2.4 juta dan saya yakin dapat menjana pendapatan kirakira RM20 juta," katanya. BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan