Tony Eusoff terpaksa jadi orang munafik? - Berita Hiburan | mStar

Tony Eusoff terpaksa jadi orang munafik?

Diterbitkan: Rabu, 17 Jun 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SILBI (Mohd. Nor Fatih Mohtar) dan JUDA (Tony Eusoff)
SILBI (Mohd. Nor Fatih Mohtar) dan JUDA (Tony Eusoff)

SELEPAS teater berbahasa Melayu pertamanya, "Bangsawan Naga Chini" tiga tahun lalu, Tony Eusoff tampil semula dengan lebih gaya.

Dalam teater 'Mana Setangginya', karya agung Sasterawan Negara, Datuk Noordin Hassan yang sedang dipentaskan di Istana Budaya pada 13-21 Jun ini, Tony Eusoff memegang watak utama Juda yang menonjolkan seorang pemuda yang bersifat munafik.

Lebih tepat, Juda bersifat "talam dua muka".

Menurut jalan ceritanya, penduduk sebuah perkampungan nelayan menyara hidup dengan menangkap ikan dan menjual hasil ponhon setangginya. Nelayan ini dilarang untuk menangkap ikan pada hari Sabtu, iaitu hari beribadat.

Kumpulan nelayan yang derhaka di bawah pimpinan Hawar (lakonan Shaharuddin Thamby) telah berpindah ke atas bukit. Walaupun hidup mewah, mereka melanggar perintah. Kedatangan Uzza (Iqbal Taufik) selaku orang asing telah membawa falsafah baru dalam kehidupan mereka.

Juda, anak Hawar ingin mengahwini kekasihnya Iriam (Sabrina Ali), iaitu anak Ibra (Azman Abu Bakar). Tetapi Silbi (Mohd Nor Fatih)dan Subhat (Rudy De Luna Jr) menabur fitnah akan asal usul Iriam.

Juda bermuka-muka akan kebaikannya untuk mengaburi penduduk kampung. Lalu, dia dan ayahnya mengiktirafkan kedudukan mereka sebagai 'raja'.

Paderi yang menasihatkan Hawar dan Juda telah ditangkap oleh Uzza. Ibra dan Iriam datang membebaskan paderi tapi telah dikenakan syarat 10 bakul ikan sebagai tebusan. Iriam juga diserahkan kepada Uzza dengan persetujuan Juda.

Tiba-tiba turunlah ribut yang maha dashyat serta halilintar yang membelah suasana. Belut gergasi yang dibela Uzza akhirnya memakan tuannya serta membunuh Hawar. Akhirnya, Juda telah pun menemui sodom wa gamurahnya.

Secara lahiriahnya, sifat semulajadi Tony pula adalah syumul, kamil dan kuat pegang ajaran agamanya. Maka timbul persoalan mampukah pertentangan personaliti tersebut menyukarkannya untuk menjiwai karakter asing itu.

Untuk menampilkan dirinya sebagai Juda, Tony yang terharu dapat memegang watak utama hasil karya agung Sasterawan Negara, "Cikgu Nordin" menyelami maksud munafik itu terlebih dahulu.

"Seseorang yang munafik ialah orang yang paling menyeleweng, paling lari daripada kebenaran, paling teruk prinsip hidupnya.

"Saya kena faham maksud munafik itu baru boleh melakonkan Juda. Mula-mula, saya tidak faham maknanya maklumlah penguasaan bahasa Melayu tidak setanding tahap Sasterawan Negara," kata Tony.

Tony yang ditemui selepas pementasan pra-tonton teater Mana Setangginya baru-baru ini berkata, dia memerlukan penjelasan selain berdialog dengan aktor-aktor lain untuk memahami makna munafik itu sendiri.

"Selain itu, saya perlu peka terhadap isi-isi tersirat dalam skrip teater ini. Setiap ayat yang dihamburkan keluar dari mulut setiap pelakon sebenarnya mempunyai banyak nasihat, pengajaran dan teladan.

"Maknanya, ia boleh diguna pakai oleh setiap lapisan masyarakat pada bila-bila masa," ujar pelakon berusia 32 tahun ini yang pernah dicalonkan untuk anugerah Most Promising Performer di BOH Cameronian Awards (2006) dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik, Anugerah Skrin (TV3) 2008.

Oleh itu, Tony menasihatkan para penonton teater 'Mana Setangginya' agar menghayati lakonan, subteks (maksud tersirat) dan pengajarannya.

Katanya, teater hampir dua jam itu dapat mencelikkan minda masyarakat mengenai kerakusan manusia yang merupakan punca segala konflik duniawi.

"Saya berbangga dapat menyampaikan mesej tersebut kepada masyarakat menerusi lakonan sebagai Juda dalam teater ini," akuinya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan