Aril tersingkir petanda ada undian AF masuk? - Berita Hiburan | mStar

Aril tersingkir petanda ada undian AF masuk?

Diterbitkan: Ahad, 26 April 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TIADA LAGI 'AWOK'...Gelaran 'Awok' hanya tinggal kenangan setelah Aril meninggalkan AF7. -foto The Star oleh DARRAN TAN
TIADA LAGI 'AWOK'...Gelaran 'Awok' hanya tinggal kenangan setelah Aril meninggalkan AF7. -foto The Star oleh DARRAN TAN

KUALA LUMPUR: Penyingkiran Khairil Azam Pilus atau Aril, 24, menimbulkan satu tanda tanya kepada penonton, tenaga pengajar dan pengkritik yang menyaksikan Konsert Akademi Fantasia (AF) musim ke-7 di Dewan Sri Putra, Bukit Jalil di sini, malam tadi.

Aril yang mendendangkan lagu Nakal oleh Gigi hanya mampu bertahan sehingga minggu ke-7 setelah mendapat undian 11 peratus menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diadili 100 peratus oleh penonton.

Melalui penyingkiran Aril, ramai pihak yang tidak berpuas hati lantas menduga mungkinkah akan ada undian AF masuk?

Bagaimanapun, Pengurus Saluran Astro Ria Khairul Mizan Shagul mewakili pihak Astro tidak menidakkan mahupun mengiyakan telahan itu sebaliknya meninggalkan persoalan tersebut dalam bentuk tanda tanya.

“Saya tidak dibenarkan membuat pengumuman itu (AF masuk). Apa yang saya boleh katakan, kita sentiasa mendengar suara pelanggan dan peminat AF dan meninggalkan ia dalam bentuk dot dot dot...,” kata Khairul Mizan sejurus berakhirnya konsert tersebut.

Dalam pada itu, ditanya adakah Aril berharap AF7 akan membuka peluang kepada penonton membuat AF masuk, dia menjawab, ‘Itu saya tak tahu nak cakap sebab terpulang kepada pihak Astro. Saya nak buat macam mana..'

Sementara pengetua AF7, Datin Seri Tiara Jacquelina yang pada mulanya kelu lidah untuk berkata-kata akhirnya menyuarakan reaksinya tentang penyingkiran Aril.

“Memang kami di fakulti tidak jangka Aril akan keluar. Dia merupakan pelajar paling rajin, dedikasi dan antara bakal ikon yang ingin kami lahirkan menerusi AF7 kerana dia ada pakej yang hampir lengkap dan ada ruang dalam industri seni ini.

“Unfortunately, kita tidak tahu apa voters nak...walau apa pun, kami menganggap Aril tetap ikon,” tutur Tiara yang agak sedih dengan pemergian Aril dari AF7.

Selepas Aril meninggalkan AF7, kini tinggal enam pelajar yang akan meneruskan perjuangan mereka iaitu Claudia Fay Geres atau Claudia, 24, yang menyanyikan lagu When You’re Gone oleh Avril Lavigne, Siti Aishah Bujang atau Aishah, 18, (Flora Cinta - Min Malik), Ismaliza Ismail atau Isma, 30, (Tak Mungkin Kerna Sayang - Alyah).

Turut serta adalah Mohd. Hafiz Mohd. Suip atau Hafiz, 19, (Kau Yang Punya - Malique/ Najwa), Afiq Hakim Ahmad atau Akim, 18, (Situasi - Bunkface) dan Mohd. Yazid Ibrahim atau Yazid, 22, (With Or Without You - U2).

Selain menyanyikan lagu masing-masing, mereka turut menghiburkan penonton dengan lagu bonus iaitu Untukmu oleh Feminin (pelajar wanita) manakala Fiona oleh 4U2C (pelajar lelaki).

Peratusan pelajar sebelum konsert bermula: Isma - 25 peratus, Yazid - 19 peratus, Hafiz - 14 peratus, Aril - 12 peratus, Akim - 10 peratus, Claudia - 10 peratus dan Aishah - 10 peratus.

Peratusan pelajar selepas undian ditutup: Hafiz - 17 peratus, Isma - 17 peratus, Aishah - 15 peratus, Yazid - 15 peratus, Akim - 14 peratus, Claudia - 11 peratus dan Aril - 11 peratus.

Menurut Khairul Mizan, beza undian Aril dan Claudia sangat kecil di mana undian Aril agak kurang sedikit berbanding Claudia.

Program yang dihoskan oleh pengacara AC Mizal ini turut dikritik oleh penyanyi Datuk Khadijah Ibrahim, pelakon Adlin Aman Ramli selaku pengkritik jemputan manakala penyanyi Adibah Noor sebagai pengkritik jemputan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan