"Macam dah lemah lutut" - Amylea

Diterbitkan: Isnin, 20 April 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Amy akui lututnya tiba-tiba menjadi lemah selepas mengetahui dirinya tersingkir. - foto BRIAN MOH/The Star
Amy akui lututnya tiba-tiba menjadi lemah selepas mengetahui dirinya tersingkir. - foto BRIAN MOH/The Star

PERSEMBAHAN pada setiap minggu dalam One In A Million musim ke-3 sebelum ini hanya diperuntukkan beberapa minit saja kepada para peserta. Justeru, apabila pertandingan minggu lalu bertemakan "In Concert", Amylea Azizan (Amy), 22, akui begitu teruja.

Ini kerana penyanyi yang juga penggubah lagu ini begitu ingin menyajikan konsertnya yang pertama kepada ibu bapa, saudara-mara, kawan-kawan dan para peminatnya selama ini.

"Saya dah buat banyak arrangement dengan medley tiga lagu yang bertemakan `Growing into my music'. I always wanted to do show to Malaysians selama ini. Sebab sebelum ini, kita dapat dua minit sahaja.

"Tapi, performance ala-konsert ini membolehkan kita membuat persembahan kita sendiri. Itu yang membuatkan hati saya hancur luluh. Sangat terkilan. Macam dah lemah lutut.

"Jika penyingkiran ini diumumkan di akhir persembahan, saya pasti boleh terima asalkan saya dapat buat persembahan itu," katanya penuh emosi pada sidang akhbar selepas persembahan OIAM Top 4 berakhir, Jumaat lalu.

Minggu lalu, sekiranya tidak tersingkir, Amy sepatutnya mendendangkan medley Yesterday Once More (Carpenters), Fallin' (Alicia Keys) dan Love Song (Sarah Bareilles).

Petunjuk

Menurut Amy, terdapat hikmah di sebalik kekalahannya itu. "Ia seolah-olah satu petunjuk daripada Tuhan kepada saya betapa passionatenya saya dalam bidang muzik.

"Sebelum ini, saya tak rasa ada fire burning untuk naik ke pentas untuk buat persembahan," katanya.

Ketika diajukan persoalan sama ada dia meramalkan penyingkiran itu, katanya, dia sebenarnya telah bersedia untuk menerima segala keputusan.

"Di peringkat ini, Amy memang dah bersedia tapi tak sehebat macam ini sebab saya rasa kalau saya masih kekal, saya akan membuat persembahan terbaik kerana saya telah mencurahkan banyak usaha dalam persembahan malam ini.

"Saya memang nak lakukan yang terbaik. Tuhan sahaja yang tahu," katanya.

Hasrat tidak kesampaian

Hakikatnya, jika ditakdirkan beliau menang, Amy menyimpan hasrat untuk menggunakan wang kemenangan sebanyak RM1 juta itu untuk menghasilkan lebih banyak artis.

Katanya, tujuannya menyertai dan jika boleh, menjuarai OIAM itu bukan untuk dirinya seorang semata-mata, tetapi dikongsi bersama ramai berbakat di luar.

"Itulah harapan saya apabila menjejakkan kaki keluar dari OIAM nanti sebagai seorang juara. Saya ingin berkongsi mereka yang berbakat besar dalam bidang muzik. Sama muda dengan saya. Sama-sama ada wawasan.

"Tetapi kami tidak mendapat pengiktirafan dan peluang sewajarnya selain wang untuk merealisasikan cita-cita kami. Oleh itu, saya kecewa kerana gagal mencapai cita-cita saya. Suatu hari nanti, ia bakal berlaku... Insya-Allah," katanya.

Lebih mengecewakannya, Amy berkata, dia berasa telah menghampakan ayah yang datang memberikan sokongan setiap minggu, saudara mara, kawan-kawan dan para peminatnya.

"Hampir 50 orang datang ke sini hanya untuk melihat saya tersingkir. Sangat sedih," akuinya.

Pun begitu, Amy berasa gembira kerana lagu nyanyiannya, Aku dan Mimpi menjadi lagu tema untuk drama Merah Puteh di stesen tempatan.

Juara OIAM pilihan Amy

Mengenai juara pilihan hatinya, Amy tidak ragu-ragu memilih Tomok kerana penyanyi itu mempunyai azam setinggi dirinya.

Ini kerana, katanya, dia rapat dengannya dan mengetahui dia memang layak untuk memenangi RM1 juta tersebut.

iklan

Video

Jumaat, 22 September 2017 2:00 PM

Ella Gamit Kenangan Bersama The Boys

Jumaat, 22 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Andi Bernadee - Tiada Lagi Maaf

Khamis, 21 September 2017 2:00 PM

Monoloque Tak Habis-Habis Nak Sindir Orang!

Khamis, 21 September 2017 9:00 AM

Popular? Tolak Tepilah! - Bob (AF2)

Rabu, 20 September 2017 4:00 PM

Irfan Haris Nafi Tumpang Populariti Kakak

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Kolumnis

iklan

Iklan