Warga Malaysia boleh jadi wartawan di U-Wartawan - Berita Hiburan | mStar

Warga Malaysia boleh jadi wartawan di U-Wartawan

Diterbitkan: Selasa, 17 Mac 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MULAI malam tadi, Astro Awani telah menyajikan sebuah lagi program menarik tentang program Kewartawanan Awam yang dinamakan U-Wartawan.

U-Wartawan, yang bersiaran di dalam Bahasa Malaysia, ialah rancangan ehwal semasa interaktif yang memberikan penonton peluang membabitkan diri dalam laporan berita menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi.

Program ini yang dikendalikan oleh Nazri Kahar, akan mendapatkan berita serta pandangan dari orang awam dan blogger setiap hari berkaitan topik penting mengenai masyarakat dan negara.

Nazri, yang pernah menjadi hos program perbincangan Astro Awani seperti Perspektif Kita dan Analisis Awani, akan disertai seorang tetamu di studio untuk membincangkan topik pilihan secara mendalam menerusi program yang disiarkan pada 10 malam dari Isnin hingga Jumaat.

"Dengan kemajuan teknologi, wartawan tidak professional di kalangan masyarakat awam, penonton kami dan pemikir boleh memberikan laporan.

"Bersama wartawan terlatih kami, mereka dapat membantu warga Malaysia melihat sesuatu laporan dari sudut berbeza," ujar Pengurus Besar Astro Awani, Rozina Aziz.

Mereka yang berminat menjadi Wartawan Awam boleh menghantar laporan tentang topik pilihan dalam pelbagai cara iaitu melalui blog, emel, facebook, SMS, MMS dan video.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan