Cico akan bergelar bapa tapi belum bersedia perkenal isteri - Berita Hiburan | mStar

Cico akan bergelar bapa tapi belum bersedia perkenal isteri

Diterbitkan: Selasa, 2 Disember 2008 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SPEKULASI mengenai pelakon Cico Harahap, 30, telah berkahwin dengan wanita berketurunan Thailand akhirnya terjawab apabila dia membawa isterinya yang sedang hamil lapan bulan ke pementasan teater monolog Cinta Julia di Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur semalam.

Setelah menyapa anak tunggal seniwati Uji Rashid ini, ternyata beliau tidak kisah ditemubual dan menjawab setiap pertanyaan dengan baik.

Apabila ditanya apakah sebab sebenar dia merahsiakan pernikahannya dengan Elle atau nama Islamnya, Nur Fuziani Abdullah, 25, Cico berkata, dia belum bersedia untuk memperkenalkan isterinya kepada publik sehinggalah mereka melangsungkan majlis resepsi perkahwinan pada tahun depan.

“Sebagai artis, saya belum bersedia memperkenalkan isteri saya. Tetapi sebagai orang biasa, saya sudah bersedia memikul tanggungjawab sebagai suami dan ayah kepada anak saya.

“Jika peminat atau sesiapa yang menegur kami di luar, saya tidak kisah untuk memperkenalkan isteri saya. Maksudnya, biarlah berita ini keluar dari mulut saya sendiri.

“Saya bukannya jenis yang menyorok isteri dan sentiasa membawanya ke mana-mana kecuali majlis besar seperti malam anugerah.

“Insya-Allah selepas saya membuat majlis resepsi perkahwinan kami nanti, baru saya akan perkenalkan dan umum kepada semua,” kata Cico yang turut berharap majlis perkahwinannya nanti akan mengabulkan hasrat ibunya.

Tambah pelakon yang pernah popular melalui filem Puteri Impian ini, majlisnya nanti mungkin tidaklah sehebat majlis perkahwinan penyanyi Datuk Siti Nurhaliza dan pelakon Erra Fazira.

“Tetapi yang pasti, saya akan memastikan majlis ini berjaya membuatkan ibu saya gembira kerana itulah impiannya,” ujar Cico.

Menyentuh tentang cerita sebalik pernikahan Cico dan Elle, Cico berkata dia mula berkenalan dengan Elle, yang juga merupakan penyanyi di Thailand kira-kira setahun yang lalu.

Perkenalan mereka terdetik di Thailand di mana ketika itu Cico menghadiri show Elle.

“Waktu tu saya tengok orang lain dah mabuk tetapi dia lain sedikit sebab dia tak minum.

“Selepas itu, kami tak tahu nak buat apa, jadi kami berlawan makan cili. Mulai dari hari itu, kami mula berkawan.

“Saya juga tertarik dengannya apabila Elle kata dia selalu ikut kawannya ke masjid dan mendalami agama Islam. Selain itu, dia suka berlawak,” beritahu Cico yang pernah bekerja di Thailand sejak 2001 dalam bidang pengawasan keluar masuk lori diesel dan memeriksa keaslian diesel yang dibawa itu.

Selepas setahun berkenalan, kedua-duanya diijabkabulkan pada Februari lalu di Masjid Besar Songkla, Thailand.

Cico berkata dia akan memberitahu tarikh pernikahan mereka semasa majlis resepsi perkahwinan pada tahun depan.

Memandangkan Elle sedang sarat hamil, mereka merancang untuk membuat majlis tersebut selepas isterinya bersalin. Isteri Cico dijangka melahirkan anak sulung mereka pada awal tahun depan.

Menurut Cico, dia memilih untuk bernikah di Thailand kerana keluarga Elle yang ramai sukar untuk datang ke sini.

Lagipun, Cico dan ibunya hanya tinggal berdua di sini. Tetapi, rakannya, pelakon Que Haidar dan Beego turut dijemput menghadiri majlis tersebut.

Melihat penampilan Cico yang sedikitpun tidak berubah, mungkin orang tidak akan perasan yang dia sudah berkahwin.

Namun, apabila diajukan tentang perubahannya selepas berkahwin, Cico berkata perkahwinan mengajarnya untuk lebih bertanggungjawab dan selebihnya beliau masih seperti dulu.

“Saya nampak sahaja moden tetapi pemikiran saya tradisional. Saya juga berpegang dan memberitahu Elle tentang yang salah tetap salah dalam agama,” kata Cico yang kini sudah pulang menetap di sini dan dijangka memasuki pengambaran filem Tiga Jalan arahan pengarah Mamat Khalid, Aziz M.Osman dan Afdlin Shauki mulai 27 Disember ini.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan