Najib mungkin didakwa penggubahan wang haram, penyelewengan, jelas sumber - Berita Semasa | mStar

Najib mungkin didakwa penggubahan wang haram, penyelewengan, jelas sumber

Diterbitkan: Sabtu, 16 Jun 2018 11:17 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pihak berkuasa yang menyiasat skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sedang menimbang untuk mengenakan dakwaan pengubahan wang haram dan penyelewengan harta benda ke atas bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib, yang mengasaskan 1MDB pada tahun 2009, merupakan subjek pengubahan wang haram dan penyelewengan, selepas laporan berjuta-juta dolar wang masuk ke akaun bank pribadinya dari dana dan bekas anak syarikatnya, SRC International.

Bagaimana pun bekas Perdana Menteri itu secara konsisten menafikan sebarang salah laku berhubung dengan 1MDB.

Najib, 64, mengalami kekalahan teruk dalam pilihan raya umum 9 Mei lalu, perubahan pertama kerajaan sejak Malaysia memperoleh kemerdekaan dari Britain pada tahun 1957.

Tun Dr Mahathir Mohamad, yang telah dipilih sebagai perdana menteri, telah berjanji untuk membawa balik dana yang didakwa disalurkan dari 1MDB dan menghukum mereka yang bertanggungjawab.

Peguam Negara baharu Tommy Thomas berkata pada hari Selasa (12 Jun) pejabatnya sedang mengkaji kemungkinan tindakan jenayah dan sivil, setelah menerima kertas siasatan 1MDB dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Sumber yang rapat dengan siasatan itu memberitahu Reuters bahawa Najib boleh dituduh melakukan penyelewengan harta yang tidak jujur ​​di bawah Kanun Keseksaan Malaysia.

Sumbernya enggan dikenal pasti kerana mereka tidak dibenarkan bercakap mengenai perkara itu.

Kesalahan itu boleh membawa hukuman maksimum penjara lima tahun, denda dan sebatan.

Walau bagaimanapun, undang-undang melarang lelaki berusia lebih daripada 50 tahun daripada disebat.

Sebarang denda akan diputuskan oleh mahkamah bergantung kepada kesalahan dan jumlah yang disalahgunakan.

Menurut sumber itu, Najib juga mungkin menghadapi caj pengubahan wang haram, yang akan membawa hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali nilai hasil yang diterima. 

Tags / Kata Kunci: Najib tun Razak , 1MDB
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan