Malanjum, Zainun pilihan popular Ketua Hakim Negara - Berita Semasa | mStar

Malanjum, Zainun pilihan popular Ketua Hakim Negara

Diterbitkan: Khamis, 14 Jun 2018 8:25 AM

Malanjum (kiri) dan Zainun.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Dua hakim tertinggi di negara ini mengumumkan peletakan jawatan mereka yang akan datang, dan beberapa nama hkim Mahkamah Persekutuan telah dikemukakan oleh peguam kanan dan hakim kanan yang telah bersara bagi mengisi jawatan mereka.

ARTIKEL BERKAITAN: Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan letak jawatan

Daripada semua nama, dua senarai yang disebut-sebut adalah Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum dan Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Zainun Ali.

Menerusi pilihan itu, kemungkinan besar negara akan mempunyai Ketua Hakim Negara berasal dari Sarawak yang pertama atau hakim tertinggi wanita pertama.

Peguam kanan, S.N. Nair, yang mencadangkan Zainun dan Malanjum berkata, badan peguam dan rakyat berhak mendapat hakim yang cemerlang dari segi integriti dan ilmu.

"Calon ini yang dicadangkan untuk dijadikan sebagai Ketua Hakim Negara merupakan seorang yang membuat keputusan penting ketika era (Datuk Seri) Najib (Razak).

"Beliau menetapkan apa yang salah semasa kuasa kehakiman diambil dari Mahkamah Tinggi. Beliau adalah Hakim Zainun Ali," kata Nair, merujuk kepada keputusan mercu tanda pada April tahun lalu membabitkan Semenyih Jaya Sdn Bhd dan Pentadbir Tanah Daerah Hulu Langat.

Keputusan itu menjelaskan bahawa "kuasa kehakiman" untuk memutuskan pertikaian antara pemerintah dan rakyatnya, serta antara subjek dalam perkara sivil dan jenayah - terletak hanya dengan badan kehakiman berdasarkan Pasal 121 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Tags / Kata Kunci: Zainun Ali , Richard Malanjum
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan