Aset dirampas dari 1MDB akan dikembali kepada Malaysia - Berita Semasa | mStar

Aset dirampas dari 1MDB akan dikembali kepada Malaysia

Diterbitkan: Selasa, 12 Jun 2018 5:22 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Aset yang dirampas daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) akan digunakan untuk menjana pendapatan dan dikembalikan kepada Malaysia secepat yang mungkin, kata Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menerusi akaun Twitter beliau selepas mengadakan mesyuarat dengan Duta Amerika Syarikat (AS)  di Malaysia, Kamala Shirin Lakhdhir.

Semasa mesyuarat itu, kedua-dua pihak membincangkan perkara penting berkaitan pelaburan dan firma AS yang besar di Malaysia.

“Beliau (Kamala Shirlin) memberi jaminan kepada saya bahawa aset yang dirampas daripada 1MDB akan digunakan untuk menjana pendapatan dan dikembalikan kepada Malaysia secepat yang mungkin,” katanya.

Sejak melaporkan diri sebagai menteri kewangan pada 22 Mei, Lim mendedahkan bahawa kerajaan mengeluarkan wang, berjumlah RM6.9 bilion untuk membayar hutang 1MDB sejak April 2017.

Beliau juga memaklumkan bahawa negara mempunyai hutang sebanyak RM1 trilion setakat 31 Disember 2017 yang termasuk RM686.8 bilion hutang kerajaan Persekutuan dan RM199.1 bilion  dalam bentuk jaminan kerajaan yang akan dibayar bagi mewakili entiti yang gagal membayar hutang mereka. - Bernama

Tags / Kata Kunci: 1MDB , Lim Guan Eng
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan