Pengarah 'Tawar Job' Gara-Gara Parodi Kelakar Avengers Pelajar Kolej Mara - Berita Semasa | mStar

Pengarah 'Tawar Job' Gara-Gara Parodi Kelakar Avengers Pelajar Kolej Mara

Diterbitkan: Selasa, 20 Mac 2018 1:27 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Biarpun filem adiwira Avengers: Infinity War belum ditayangkan di Malaysia, namun pengikut siri filem adaptasi komik Marvel itu nampaknya tidak sabar menanti pembukaan tayangannya yang dijangka bermula April ini.

Kini, debarannya semakin dirasai dengan kemunculan video parodi bagi trailer filem itu yang dihasilkan sekumpulan pelajar Malaysia sehingga tular di media sosial.

Video trailer 'bajet rendah' yang dimuat naik menerusi akaun Twitter Aiman Sany pada Ahad lalu telah menarik perhatian ramai termasuk dua beradik yang mengarahkan filem berkenaan, Russo Brothers  iaitu Anthony Russo dan Joe Russo.

Filem Avengers: Infinity War yang bakal menemui pawagam tanah air. Foto myreviewgang

Semuanya bermula apabila Aiman menulis di Twitter: “Siapa yang buat lebih baik, Marvel Studios? ia kemudian dibalas oleh Russo Brothers: “Aiman, anda semua genius. Anda ‘available’ untuk mengarah filem Avengers 5?”

Aiman Sany Mohd Ikhsan, 20, yang mengikuti pengajian A Level di Kolej Mara Seremban berkata, video parodi itu dibuat sempena tugasan kelas mereka, kira-kira dua minggu lalu.

“Tugasan ini dibuat sempena subjek Inggeris yang memerlukan kami membuat apa saja video secara berkumpulan mengikut kreativiti masing-masing.

“Trailer filem Avengers yang terbaharu menjadi pilihan kerana secara kebetulan kami seramai 12 orang memang meminati siri filem itu,” katanya kepada mStar Online.

Pinggan antara props yang digunakan untuk video parodi.

Walaupun nampak terhibur, tetapi Aiman menjelaskan sebenarnya pembikinan video itu begitu mencabar, terutama mereka tidak mempunyai pengalaman dalam pengarahan video. 

“Kami perlu pastikan mimik setiap babak dengan tepat supaya nampak kemas, malah teknik pencahayaan juga dititikberatkan. Paling susah adalah mengedit video,” katanya sambil menambah bahawa proses menghasilkan video tersebut mengambil masa lima hari.

Respons Russo Brothers  di Twitter terhadap video parodi yang dibuat sekumpulan pelajar Malaysia.

Mengenai respons Russo Brothers, kesemua pelajar itu sehingga kini tidak menyangka video mereka mendapat komen pengarah filem berkenaan, yang dianggap sebagai sesuatu yang sukar untuk dipercayai.

“Tentulah kami terkejut, tak tahu nak cakap apa... tak terkata. Tapi kami sedar yang kami ni biasa-biasa saja. Tak naklah syok sendiri, apapun terima kasih,” katanya.

Aiman yang berasal dari Ampang memberitahu semua props menggunakan barang-barang sedia ada bagi meniru gaya seperti pinggan, penyepit baju, jag dan tin biskut.

Malahan semua kostum adiwira dalam siri ketiga filem Avengers itu direka menggunakan pakaian dan barangan peribadi seperti selimut dan beg guna semula.

Bijirin coklat digunakan bagi menggambarkan pasukan tentera sedang mara untuk berperang.

Aiman yang melakonkan watak Thor dan Black Panther dalam video parodi itu berkata, mereka hanya membeli sekotak bijirin coklat bagi menggambarkan pasukan tentera sedang mara untuk berperang.

“Itu saja bajet yang kami keluarkan. Jadi sebab kami dah beli dan tak nak membazir, lepas rakam, kami simpan setiap butir makanan tu.

“Kami tengok balik rakaman tu dan tanya okay ke babak yang dah rakam tu. Bila semua kata okay, kami semua apa lagi... okay makan! Sayanglah kalau tak makan... rugi, setiap sen yang dibelanja tidak akan dibazirkan,” katanya secara berseloroh.

Tags / Kata Kunci: Avengers , Russo Brothers
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan