Tangani Obesiti Pelajar - Berita Semasa | mStar

Tangani Obesiti Pelajar

Diterbitkan: Jumaat, 24 November 2017 10:00 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan dalam menyediakan modul latihan bagi mengawal masalah obesiti dalam kalangan murid sekolah.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata modul latihan tersebut turut menjadi garis panduan kepada guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan mengenai pengetahuan pemakanan supaya mereka boleh melaksanakan aktiviti pengawalan pemakanan murid.

Katanya, kini hampir setiap sekolah mempunyai seorang guru yang memantau tahap kecergasan murid dengan pelbagai latihan dan pendidikan secara berterusan bagi menangani masalah obesiti.

“Kementerian sentiasa mengambil berat status pemakanan murid di sekolah dengan melaksanakan pelbagai inisiatif termasuk memberikan maklumat mengenai makanan yang boleh dan dilarang dijual di kantin sekolah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pengurusan Kementerian Kesihatan 2017 di sini, Jumaat.

Selain itu, katanya, inisiatif Hidangan Berkhasiat di Sekolah (HiTS) turut diperkenalkan di semua sekolah selain program Cara Hidup Anda Terbaik (C-HAT) pula diketengahkan dalam kalangan ibu bapa bagi memberi pendedahan mengenai masalah obesiti melibatkan golongan pelajar.

Dr Subramaniam kedua-dua kementerian itu mengetengahkan program ‘Doktor Muda' dalam kalangan pelajar untuk memberi kesedaran kepada murid mengenai kepentingan amalan diet seimbang.

Katanya, pemantauan yang dijalankan oleh kementeriannya melalui Pasukan Kesihatan Sekolah mendapati pada suku tahun pertama tahun ini seramai 7,278 murid tahun enam di Malaysia mempunyai berat badan berlebihan.

Sementara itu, Dr Subramaniam berkata konsep persidangan pada tahun ini yang bertemakan ‘Berhemah dan Berintegriti' itu perlu dibudayakan dan dimantapkan daripada peringkat akar umbi hingga ke peringkat pengurusan.

Katanya, tugasan seharian yang dilaksanakan oleh warga pengurusan kementerian berlandaskan integriti, boleh dipercayai dan mempunyai tahap etika tinggi mencerminkan profesionalisme yang perlu di dokong oleh semua warga pengurusan.— - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: obesiti , pelajar
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan