Mayat Rentung, Bertindih - Ketua Polis KL - Berita Semasa | mStar

Mayat Rentung, Bertindih - Ketua Polis KL

Diterbitkan: Khamis, 14 September 2017 11:30 AM

(Ubah saiz teks)

Dikemaskini

KUALA LUMPUR: Rentung dan bertindih antara satu sama lain, demikianlah keadaan mayat semua 24 mayat yang ditemui di tingkat paling atas pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang terbakar pagi Khamis.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata, mayat ditemui di dua kawasan berasingan di tingkat yang menempatkan 36 pelajar, di bangunan tiga tingkat itu.

"Siasatan mendapati keadaan 24 mayat rentung dan bertindih antara satu sama lain akibat kebakaran itu," katanya kepada pemberita selepas meninjau lokasi kejadian pagi Khamis.

Amar Singh juga berkata, pusat tersebut hanya mempunyai satu pintu keluar masuk dan menyebabkan sebahagian penghuni terperangkap serta gagal menyelamatkan diri.

Keadaan tingkap di madrasah berkenaan juga tidak mempunyai aspek keselamatan yang membolehkan ia digunakan untuk kecemasan.

Kebakaran dipercayai bermula  di bahagian pintu masuk tersebut.

Amar Singh berkata seramai 14  pelajar dan empat guru yang sama menghuni di pusat berkenaan terselamat dalam kejadian itu.

Kesemua pelajar lelaki itu berumur antara 13 hingga 17 tahun.  Katanya daripada 14 yang diselamatkan, enam mengalami kecederaan kritikal dan telah dihantar ke Hospital Kuala Lumpur.

Semua mayat akan dihantar ke Institut Perubatan Forensik Negara untuk tujuan pengecaman oleh anggota keluarga dan bedah siasat.

Katanya polis juga sedang menyiasat dakwaan pusat tahfiz tersebut beroperasi tanpa permit.

Pusat tahfiz itu mempunyai 36 pelajar dan enam guru yang menginap di pusat tahfiz berkenaan.

Seramai 22 pelajar dan dua warden maut dalam kebakaran di pusat tahfiz itu di Jalan Keramat Ujung, di sini, pada 5.15 pagi Khamis.

Tags / Kata Kunci: Darul Quran Ittifaqiyah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan