SPRM Serbu Pejabat Exco P.Pinang - Berita Semasa | mStar

SPRM Serbu Pejabat Exco P.Pinang

Diterbitkan: Jumaat, 11 Ogos 2017 12:52 PM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Sepasukan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyerbu pejabat salah seorang Exco Kerajaan Pulau Pinang di Komtar, Jumaat.

Anggota suruhanjaya terlibat ke Aras 53 bangunan yang menempatkan pejabat pentadbiran negeri itu pada kira-kira pukul 11.30 pagi.

Pegawai SPRM dilihat memasuki pejabat pengerusi jawatankuasa yang bertanggungjawab memantau aspek alam sekitar di negeri ini.

Operasi terbaharu ini dipercayai dilakukan susulan siasatan SPRM berhubung kewujudan kilang haram di Kampung Sungai Lembu, Bukit Mertajam.

Setakat ini, pegawai SPRM masih berada di lokasi dan wakil media tidak dibenarkan masuk ke pejabat wakil rakyat itu.

Pada Khamis, badan pencegahan rasuan itu telah merampas dokumen berkaitan kilang berkenaan daripada Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP).

Beberapa pegawai SPRM merampas beberapa dokumen di pejabat ahli majlis di Bandar Perda pada pukul 10.30 pagi dan proses itu selesai kira-kira tiga jam kemudian.

Selain SPRM, beberapa agensi penguatkuasaan lain juga menyerbu kilang berkenaan pada Khamis susulan aduan yang diterima daripada penduduk setempat yang bimbang berlaku pencemaran akibat pelepasan asap kilang berkenaan yang boleh menggugat kesihatan.

Kilang memproses penapis karbon itu telah beroperasi di kawasan ladang kelapa sawit sejak  lebih 10 tahun lalu.

Operasi membanteras kilang haram ini turut melibatkan pegawai Jabatan Imigresen, Jabatan Alam Sekitar dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).
Tags / Kata Kunci: SPRM , Komtar , Kampung Sungai Lembu
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan