RM209 Beku, Projek RM1 Bilion 'Jalan' - Berita Semasa | mStar

RM209 Beku, Projek RM1 Bilion 'Jalan'

Diterbitkan: Khamis, 3 Ogos 2017 9:19 AM

(Ubah saiz teks)

EKSKLUSIF

GEORGE TOWN: Beberapa bulan selepas MBI Group yang dilanda kontroversi diserbu oleh pihak berkuasa dan akaun banknya dibekukan, projek pembangunan RM1 bilion yang dijalankan oleh syarikat yang berpangkalan di Pulau Pinang itu akhirnya dapat dilaksanakan.

Bagaimanapun, kontraktor 'turnkey' untuk projek itu telah menafikan penglibatan dalam projek itu, disebabkan oleh status syarikat tersebut.

MBI Group adalah salah sebuah daripada 302 syarikat yang tersenarai di bawah senarai Amaran Pengguna Kewangan Bank Negara kerana disyaki tidak mematuhi undang-undang dan peraturan dalam operasinya.

Sejumlah 98 akaun bank itu dari lapan institusi kewangan, yang menyimpan RM209 juta, juga telah dibekukan.

Suspek berusia 50 tahun, yang dipercayai pengasas kumpulan itu, ditahan reman awal tahun ini di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Menurut sumber, kerja-kerja di Mpire Residences di Bukit Ayun di Bayan Lepas sepatutnya bermula pada penghujung tahun lalu tetapi gagal.

"Saya dapat mengesahkan bahawa ia masih merupakan projek MBI, tetapi dengan semua publisiti buruk yang melanda, mereka tidak begitu berminat untuk dilihat terlibat. Projek itu hanya bermula awal tahun ini," kata sumber, Rabu.

Difahamkan, projek itu terdiri daripada tiga menara 43 tingkat melibatkan unit kediaman dan komersial.

Projek ini akan menampilkan 620 unit kondominium, sebuah hotel 20 tingkat dengan 300 bilik, pusat beli-belah dan sebuah pejabat runcit.

Projek itu, yang dibina di atas tanah pegangan bebas dijangka siap menjelang 2021.

Carian dalam talian menunjukkan pemajunya adalah Paramount Solaris Sdn Bhd.

Walau bagaimanapun, ia tidak mendedahkan pemilik syarikat itu kerana bahagian profil menyatakan bahawa ia adalah syarikat tidak aktif yang ditubuhkan pada tahun 2014.

Seorang pemaju terkemuka di Pulau Pinang, dipercayai kontraktor turnkey Mpire menafikan bahawa syarikat itu terlibat dengan Paramount Solaris.

"Kami tidak boleh menghalang orang daripada membuat spekulasi atau menulis tentang projek itu, atau pemiliknya. Tetapi, kita tidak terlibat dalam usaha sama dengan MBI dalam pembangunan Mpire Residences," kata jurucakap syarikat itu.

Sebelum akaun bank syarikat ini dibekukan, MBI International diberi amaran peringkat akhir oleh Bank Negara Malaysia kerana skim kewangannya yang dipersoalkan.

Ahli skim itu membuat pelaburan wang dan akan mendapat sejumlah syiling maya sebagai pulangan.

Selepas tempoh tertentu lebih setahun, mereka boleh membuat pertukaran syiling tersebut kepada mata untuk dibelanjakan di beberapa perkhidmatan dan runcit di bawah bumbung MBI seperti M Mall.

Skim ini memberi pulangan besar setahun dan ia dipercayai merupakan skim kewangan yang diasaskan di Pulau Pinang yang paling lama beroperasi.


Tags / Kata Kunci: MBI Group
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan