Saksi Penting FIC Sedang Dikesan - SPRM - Berita Semasa | mStar

Saksi Penting FIC Sedang Dikesan - SPRM

Diterbitkan: Rabu, 19 Julai 2017 8:50 PM

Pemandangan dari luar Hotel Grand Plaza Kensington yang dibeli oleh Felda Investment Corporation.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang mengesan beberapa lagi individu yang merupakan saksi penting bagi membantu siasatan berhubung pembelian sebuah hotel di London oleh Felda Investment Corporation (FIC).

Menurut sumber, SPRM dapat mengumpul lebih banyak maklumat berhubung pembelian hotel empat bintang di Kensington antara tahun 2013 dan 2015 dengan merakam kenyataan saksi tersebut.

"Kenyataan semua saksi tersebut adalah penting untuk mengetahui sama ada wujudnya unsur rasuah dan penyelewengan dalam pembelian hotel tersebut.

“Pasukan penyiasat kini sedang mengesan suspek tersebut bagi mendapatkan maklumat berhubung pembelian hotel itu untuk membantu melengkapkan siasatan,” katanya melalui kenyataan yang dikeluarkan di sini pada Rabu.

Sementara itu, SPRM sudah pun merakam kenyataan enam lagi individu FIC berhubung pembelian hotel tersebut pada hari yang sama.

Antara individu yang terlibat adalah Ketua Hospitaliti, Ketua Kewangan, Pengurus Kanan Strategik dan Pelaburan, Eksekutif Kewangan, Pembantu Pengurus Kewangan serta Bekas Timbalan Presiden dan Ketua Pegawasi Operasi.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan maklumat tersebut dan memberitahu, pihaknya sedang meneliti semua maklumat telah diperoleh setakat ini.

Beliau juga tidak menolak beberapa tangkapan akan dibuat dalam masa terdekat untuk membantu siasatan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan