SKMM Siasat Serangan Perdagangan Atas Talian - Berita Semasa | mStar

SKMM Siasat Serangan Perdagangan Atas Talian

Diterbitkan: Jumaat, 7 Julai 2017 2:57 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang meneliti laporan serangan siber yang disyaki mengganggu perdagangan dalam talian melibatkan beberapa firma broker tempatan.

Badan pengawal selia itu berkata mereka berusaha membantu pasaran saham dalam menyiasat gangguan tersebut, menurut laporan Nikkei Markets pada Jumaat.

Ia hadir selepas beberapa broker dimaklumkan pelanggan bahawa perkhidmatan atas talian mereka terjejas akibat serangan siber, gangguan sama yang berlaku pada Rabu.

Jupiter Securities Sdn Bhd antara syarikat broker yang terjejas dan menghantar e-mel kepada klien untuk mengemas kini situasi itu kepada mereka.

Notis awal dari N@N Connect Bhd yang menyediakan penyelesaian perdagangan teras kepada firma broker saham tempatan memberi isyarat kepada broker lain mengenai serangan siber DDos pada Rabu.

"Pagi ini 5 Julai 2017 kita menyaksikan satu serangan siber yang diselaraskan dikenali sebagai DDos (serangan penafian perkhidmatan) yang disasarkan kepada broker Malaysia.

"Ia pertama kali bermula di satu pusat data pada pukul 8.30 pagi hingga 10.30 pagi dan kemudian menyerang pusat lain.

"Pemeriksaan lanjut dengan broker bukan panel kami dan mengesahkan mereka turut mengalami gangguan sama pada masa tersebut," katanya dalam notis itu.

Tags / Kata Kunci: SKMM , serangan siber

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan