DAP Adakan Mesyuarat Tergempar Pada Sabtu - Berita Semasa | mStar

DAP Adakan Mesyuarat Tergempar Pada Sabtu

Diterbitkan: Jumaat, 7 Julai 2017 8:57 PM

Lim Guan Eng.

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: DAP akan mengadakan mesyuarat tergempar di Kuala Lumpur pada Sabtu untuk membincangkan arahan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) supaya parti itu membuat pemilihan semula Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) baharu.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, walaupun masih belum menerima surat, DAP melihat arahan terbaru ROS itu sebagai satu tindakan yang serius.

Menurutnya, pihaknya perlu meneliti isi kandungan surat rasmi daripada ROS kepada DAP terlebih dahulu, sebelum menentukan tindakan yang akan diambil parti.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan sambutan pengiktirafan George Town sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO di ‘The Majestic Theatre’ di sini, Jumaat, beliau berkata, keputusan muktamad akan dibuat oleh CEC dalam mesyuarat pada Sabtu namun ia tertakluk kepada kandungan surat rasmi daripada ROS.

Dalam kenyataannya pada Jumaat, Ketua Pengarah ROS, Datuk Mohammad Razin Abdullah meminta DAP supaya mengadakan sekali lagi pemilihan semula CEC kerana ROS mendapati pelantikan 20 anggota CEC dan pemegang jawatan utama parti itu hasil pemilihan semula pada 29 September 2013, adalah tidak sah dari segi undang-undang.

Menurut Mohammad Razin, pemilihan semula itu sepatutnya berdasarkan kepada senarai nama perwakilan yang berhak hadir dan mengundi pada pemilihan CEC DAP bertarikh 15 Dis 2012, yang melibatkan seramai 2,576 perwakilan dari 865 cawangan.

Lim, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, turut mengakui bahawa keputusan ROS itu akan menjejaskan persiapan dan persediaan DAP dalam menghadapi pilihan raya umum.

Katanya DAP berasa amat terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh ROS oleh kerana pemilihan CEC parti itu berlangsung hampir empat tahun lepas namun  sekarang baru pihak ROS meminta supaya diadakan pemilihan baharu. - Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan