30,200 Jemaah Haji, Penerbangan Pertama 24 Julai - Berita Semasa | mStar

30,200 Jemaah Haji, Penerbangan Pertama 24 Julai

Diterbitkan: Isnin, 12 Jun 2017 3:00 PM

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Lembaga Tabung Haji (TH) telah membuat persediaan rapi terutama dari aspek penginapan bagi menyambut ketibaan seramai 30,200 jemaah yang akan menunaikan ibadat haji bermula Julai ini.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata aspek penginapan perlu ditambah baik dan diberi keutamaan selepas Malaysia memperoleh kebenaran menambah 7,880 jemaah daripada kuota 22,320 orang yang biasa diberikan kerajaan Arab Saudi sebelum ini.

Untuk itu, TH telah menyediakan sebanyak 23 tempat penginapan di Makkah dan 11 penginapan di Madinah, yang mana kedua-dua lokasi berada dalam jarak 950 meter dari Masjidil Haram dan 330 meter dari Masjid Nabawi, katanya pada sidang media mengenai lawatan kerja bagi meninjau persiapan TH sejurus tiba dari Arab Saudi di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di sini, Isnin.

Beliau berkata penerbangan pertama jemaah haji dijadual berlepas pada 24 Julai, manakala penerbangan terakhir pada 25 Ogos di lapan buah lapangan terbang utama iaitu di KLIA, Sepang; Alor Star, Kedah; Bayan Lepas, Pulau Pinang; Senai, Johor; Kuala Terengganu, Terengganu; Kota Bharu, Kelantan; Kota Kinabalu, Sabah dan Kuching, Sarawak.

Jamil Khir berkata kesemua jemaah haji Malaysia dijadual pulang ke tanah air bermula 7 September iaitu selepas seminggu melakukan wukuf di Arafah dengan penerbangan terakhir dari Arab Saudi dijangka tiba pada 4 Oktober.

Berhubung aspek keselamatan berikutan isu hubungan diplomatik antara Arab Saudi dan Qatar, Jamil Khir berkata pihaknya mengikuti perkembangan itu dengan teliti dan sudah mendapatkan maklumat mengenai langkah keselamatan yang perlu diambil oleh jemaah daripada kerajaan Arab Saudi dan kedutaan Malaysia di negara itu.

"Para jemaah diminta tidak bimbang kerana pihak berkuasa Arab Saudi telah memberi jaminan mengenai keselamatan semua jemaah, cuma bakal haji dinasihatkan tidak terlibat dengan sebarang perhimpunan atau perjumpaan yang bukan di bawah arahan kerajaan Malaysia atau seliaan TH kerana tindakan sebegitu dipantau," katanya.

Dalam pada itu, Jamil Khir berkata beliau serta pengurusan kanan TH sedang dalam perbincangan akhir bersama dua pemaju hartanah di Makkah dan Madinah bagi membangunkan kompleks penginapan bersepadu yang boleh menempatkan sehingga 35,000 jemaah Malaysia pada masa akan datang.

Beliau berkata pihaknya telah melawat ke tapak pembangunan tersebut dan sedang menilai beberapa aspek seperti keluasan dan pelan pembangunan yang dirancang pemaju sebelum bersetuju untuk membangunkan sebahagian tanah itu sebagai kompleks penginapan yang baharu.

Jika berjaya dilaksanakan, projek ini apabila siap kelak akan memudahkan pengurusan TH untuk mengendalikan dan memberikan perkhidmatan lebih baik kepada jemaah kerana ia dirancang untuk memiliki kemudahan klinik kesihatan, dewan serta tempat makan, katanya.-- Bernama 


Tags / Kata Kunci: TH , Makkah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan